Начало Без категория „33 години джудо“ отбелязаха в Монтана

„33 години джудо“ отбелязаха в Монтана

„33 години джудо“ отбелязаха в Монтана
50
0

В Монтана се проведе международния турнир „33 години джудо Монтана“. Турнирът бе и по повод 35-годишнината от треньорска дейност на доайена на монтанската школа по джудо и самбо Ташко Танов. Българският химн неведнъж е звучал на европейските и световните подиуми за Ташко Танов и състезателите му.

„Това е 23-ти турнир по джудо за деца и юноши до 15 години. Имаше клубове от България, Сърбия, Румъния и Русия. Това е най-стария турнир в България по своя характер. За мен другите би трябвало да говорят. Мога да ви дам една изватка за успехите на клуба. Имаме 1 500 медала от държавни илични шампионати, 46 медала от балкански игри и 56 медала от Европейски и Световни първенства по самбо и джудо. Първият европейски шампион до 20 години по джудо е Тереза Джурова от Монтана. Първият европейски шампион до 23 години е Ивайло Иванов- много са успехите ни“, разказва с гордост Ташко Танов, цитиран от bulnews.bg.

Ташко Танов е роден на 29 април 1960 година в Монтана. През 1981 г. завършва ВИФ „Георги Димитров“, педагогически факултет и бойни спортове. Отбива военна служба в АШВСМ „Чавдар“ към ЦСКА като треньор от 1981 г. до 1983 г. През есента на 1983 г. основава спортен клуб по бойни спортове „Слава 83“ Монтана-  годината се счита за начална за джудото и самбото в града. Удостоен е с почетната значка на гр. Монтана през 2003 година, а през 2010 година Българска федерация по самбо удостои Ташко Танов със званието „Заслужил треньор“ за високи спортни резултати.

(50) прочитания