Начало Борба Борците доминират в световните класациите за 2015 г.
0

Борците доминират в световните класациите за 2015 г.

Борците доминират в световните класациите за 2015 г.
0

Борбата беляза анкетите за Спортист № 1 на двете велики сили в спорта – САЩ и Русия за 2015 година. Състезатели от кат. до 75 кг се изкачиха на върха на двата мастодонта.

В Щатите олимпийският шампион в свободната борба Джордан Бъроуз ликува в конкуренцията с атлета Аштън Итън, скиора Тед Лигети и хокеиста Остън Матюс. В Лас Вегас Бъроуз стана за втори път № 1 в света.

Друг олимпийски победител от Лондон 2012 седна в трона на руската класация за 2015 г. – Роман Власов, който също разби конкуренцията си във Вегас, но в класическия стил. Шампионът е любимец на медиите в страната от момента, когато след титлата на игрите отби воинския си дълг.

В Италия най-високата държавна спортна награда – „Златно колие” бе връчена на натурализирания кубинец в свободната борба Франко Чемизо, който през тази година спечели световна титла за новата си страна от първенството в Лас Вегас, както и от европейското до 23 г.

В Армения също борец е обявен за спортист на годината – Артур Алексанян, бронзов олимпийски медалист в класическия стил, двукратен световен и трикратен европейски шампион. Той получи и наградата на олимпийския комитет на страната си за най-честен спортист, който през 40 дни трябваше да минава на допинг тестове.

Борец бе определен за най-добър спортист и в Грузия – Владимир Хинчегашвили, световен шампион в свободната борба в кат. 57 кг, както и в Азербайджан – Расул Чунаев, световен шампион от Лас Вегас в класическата борба.

У нас също борци станаха първи в много класации за 2015 г. Евелина Николова e № 1 за годината на Националната спортна академия. Елис Гури бе обявен за спортист на Перник, а Михаил Ганев на „Левски”. Тайбе Юсеин пък е подгласничка на победителките от ансамбъла по художествена гимнастика за спортистка на „синия” клуб.