Начало Борба Георги Иванов – да си треньор в САЩ и национал на България
0

Георги Иванов – да си треньор в САЩ и национал на България

Георги Иванов – да си треньор в САЩ и национал на България
0

„В България хората имат свободно време, кафенетата са пълни, докато в Щатите изобщо не можем да седнем на сладки приказки – казва 26-годишният национал по борба свободен стил Георги Иванов пред в. „Труд“. – Но това е донякъде добре, просто не мислиш за глупости.”

Роден в Стара Загора, той вече 10 години живее в САЩ. Заминава за Страната на неограничените възможности на почивка. Харесва му и остава да учи, а 4 години по-късно идват и родителите му.

„В началото най-трудно ми беше с езика, ходех с българо-английски речници и учех по определен брой думи на ден”, признава националът, който продължава да говори на родния си език сякаш не е напускал страната си изобщо.

Георги е син на именития ни борец от близкото минало Иван Делчев. Още от 3-годишен е в залата по борба. Именно таткото е негов треньор и досега. Изявите и успехите му на тепиха са предимно на колежанските първенства в Щатите, където този спорт е сред най-популярните.

През 2014-а става първи на един от най-силните турнири в света – „Дейвид Шулц” в Колорадо Спрингс. Миналата година пък е втори след загуба в български финал от бронзовия олимпийски медалист Кирил Терзиев.

Вече втора година Иванов е в националния ни отбор, а разстоянието от САЩ до България изминава с настройката, че все едно пътува от София до Стара Загора. Обича дългите преходи и бързата промяна. Дори миналото лято между лагерите и държавното първенство намери време да се ожени. Отпътува веднага, след като стана шампион.

„Отидох на сватбата си все едно бях на гости – шеговито казва Георги. – ”Избраницата е Уитни, вече с фамилия Иванова. Тя е бивша мажоретка, а двамата се запознават, докато учат в университета.

„Съпругата ми много си харесва новата фамилия – признава Георги. – Още не е идвала в България, но вече знае отделни думи. Най-вероятно след олимпиадата в Рио ще я запозная с родината си.”

И половинката на нашия национал не е далеч от спорта. Учи спортен мениджмънт в университета в Меривил в Сейнт Луис, а желанието й е да работи като личен фитнес инструктор. На Георги тази година предстои да вземе магистратура по бизнес маркетинг.

„Когато реших да следвам, си казах, че трябва да е професия, която да е широкообхватна – казва Иванов. – Дори и да съм треньор, много е важно каква реклама и маркетинг ще си направя както на моя клуб, така и на себе си.”

В момента Георги има шанс да съчетава хобито си с работата. Когато не е над учебниците, е треньор в университетския клуб по борба. Помощник е на селекционера Майк Дени, който е сред най-авторитетните специалисти в САЩ.

„Голяма чест е за мен да работя с Майк – казва българинът.

„Освен че ги учим на хватки, ние ги и възпитаваме и да са добри хора. Не са единични случаите, в които, провини ли се някой, момчета от други отбори идват в нашия и поведението им коренно се променя. Майк е невероятен психолог и има много добър подход за такъв тип работа. В американската система това ми харесва, не можеш да си в отбор, да спортуваш, ако имаш слаб успех, отсъствия или злоупотребяваш с алкохол, наркотици… Просто те изхвърлят.

В момента борците на университетския „Меривил”, водени от Майк Дени и Иванов, са на първо място във Втора дивизия в САЩ, след като миналата година са били трети.

Често срещу Георги момчетата от отбора излизат като спаринг партньори. Дори докато е на родния шампионат в София, той надъхваше своите възпитаници по скайп, защото по същото време имаше национално първенство на Щатите.

„Покрай мен момчетата научиха и за българската борба – казва Иванов. – Удивени са от Валентин Йорданов! Как е успял да спечели толкова много титли – 7 световни, 7 европейски и олимпийска…

Засега Георги не мисли да се връща в България. Но вижда бъдещето си силно свързано с борбата. Вече е сбъднал една от мечтите си – да влезе в националния отбор. Предстои следващата – спечелване на олимпийска квота и участие на игрите Рио 2016.

„И аз като всеки спортист се целя най-високо – в златния медал”, категоричен е Георги.

А докато се подготвя за своята мечта, национала го чака нов прелет от Щатите до България само за месец. Този път за първото голямо изпитание през сезона – турнира „Дан Колов” в края на януари.