Начало Борба Тайбе Юсеин спечели сребро на турнира „Дан Колов – Никола Петров“
0

Тайбе Юсеин спечели сребро на турнира „Дан Колов – Никола Петров“

Тайбе Юсеин спечели сребро на турнира „Дан Колов – Никола Петров“
0

Тайбе Юсеин спечели сребърен медал в кат до 63 кг на турнира „Дан Колов – Никола Петров“ в зала „Универсиада“.

В решителната схватка двукратната световна вицешампионка отстъпи пред Юлия Ткач (Украйна) с туш, след като резултатът бе 6:6. Украинката е една от най-титулуваните в категорията, а преди 2 г. бе обявена и за № 1 в света от Международната федерация.

Преди това Юсеин срази с технически туш 10:0 Езги (Турция), а след това тушира и Елина Васева, останала с бронз.

При мъжете петима наши достигнаха финалите.

При 65-килограмовите на свободния стил Борислав Новачков ще спори в следобедния сеанс срещу Франклин Гомес (Пуерто Рико), призьор от световни първенства.

Новачков, който на световното в Лас Вегас 2015, остана на крачка от олимпийската квота, стартира с технически туш 10:0 срещу алжиреца Аит Амтар, срази с 5:0 световният вицешампион от Лас Вегас 2015, но от по-долната категория Батболт Номин (Монголия), а на полуфинала разгроми и македонеца Деян Митров – 10:0.

В кат. до 70 кг Николай Куртев също е на финал срещу европейския вицешампион Магомедмурад Гаджиев (Полша). Българинът победи на старта в категорията Георги Златов със 7:0, а след това и молдовеца Сава Михайло с 10:0.

При 97-килограмовите Драгомир Стойчев ще се бори за бронза.

В класическия стил в кат. до 66 кг на финал ще спорят Свилен Костадинов срещу бесарабският българин с наш паспорт Константин Стас.

До момента Костадинов има две победи срещу иранци – Исан Хасан – 4:0 и Махмуд Хабиби – 6:2.

Стас стартира с технически туш срещу нашия Андрей Борисов – 11:0, а на полуфинала се справи и с венецуелеца Ривас – 7:3.

При 85-килограмовите Николай Байряков ще се бори на финал срещу арменеца Максим Манукян, който на старта в категорията победи Христо Маринов – 4:0. Маринов пък ще излезе в спор за бронза срещу друг арменец Артур Шахинян.

Байряков пък до момента на сметката си има две победи – срещу Айрин Рамадановски с 8:0 и иранеца Пейван Резаи – 6:0.

При жените за бронза ще спори и Александрина Кашинова (53 кг).

Финалните срещи започват в 16 часа, а не както беше обявено по-рано в 15,30 часа.

А в 16,30 часа Спортното министерство и министър Красен Кралев ще наградят Боян Радев и Валентин Йорданов с почетния знак на ведомството.