Начало Граплинг Световният шампион Ангел Караиванов: Искам още титли

Световният шампион Ангел Караиванов: Искам още титли

Световният шампион Ангел Караиванов: Искам още титли
0

Ангел Караиванов завоюва преди дни световната титла по граплинг от веригата NAGA в САЩ. Първенството се проведе на 12-и декември, а в него се включиха близо 2000 участници от различни държави в цял свят. 

Всяка една от категориите се проведе в 4 дивизии – начинаещи, средно напреднали, напреднали и експерти. Нашият представител участва в групата на експертите, в която се дава колан като най-високо отличие. Там срещите се провеждат в една част от 6 минути, като победител се излъчва или с преимущество по точки, или чрез отказване на противника. В надпреварата за пояса Караиванов се изправи в четири битки. След две победи със сигурна позиционна игра на полуфинала той реализира мощен „heelhook“ (усукване на глезена) и отказа противника си в третата минута от двубоя.

Финалната среща бе доста нагорещена. След няколко прекъсвания от рефера българинът успя да „открадне“ 2 точки от противника си в последната минута. Това му донесе и първото място. Ангел Караиванов даде интервю пред колегите от Gol.bg.

– Как се подготви за световното първенство и имаше ли усещането, че точно ти ще успееш да преодолееш конкуренцията. Каква е тръпката преди такъв голям форум?

– Готвя се за това първенство от 13-годишен (смее се). Разбира се, основната част от подготовката ми премина в моя клуб с невероятните ми съотборници, а освен това в моя помощ бе пътуването ми по много състезания, съвместната ми работа с други добри състезатели, както по граплинг, така и по ММА, борба и БЖЖ. Подготовката ми премина с възникването на няколко малки травми и в интерес на истината заминавайки за САЩ не бях с шампионско усещане. В момента, в който влезнах в залата, с наредени 16 ринга усетих сериозността на начинанието си.

– Какво смяташ за развитието на граплинга в България. Имаме много талантливи състезатели, които завоюваха титли от европейски първенства, в това число Веселин Дуков и Кристиян Попов?

– Аз се занимавам с граплинг от близо 5 години и смятам, че както моето ниво, така и на останалите момчета, се е повишило многократно. В България започнаха да се провеждат много състезания, което също говори добре за развитието на граплинга. Също така успехите които постигнахме аз, Слав Николаев, Кристиян Попов и Весо Дуков в последните две години, са показателни за добрата работа в екип и прогреса, така че неща вървят в правилната посока и резултатите са налице.

– Какво пречи на този спорт да стане легален у нас? Има ли наченки след някоя друга година и това да се случи. ММА направиха федерация, която е една от най-бързоразвиващите се. Може би идва ред и на граплинга…

– Граплингът си е напълно легален, аз съм един от организаторите на „Real Grappling Chalenge“, освен този турнир в България се провеждат още няколко състезания. Когато се спази закона и изискванията за провеждане на състезание всичко е легално, а това че няма федерация за сега само въпрос на време не мога да кажа кога ще са случи, но вече се говори. Една федерация само ще сплоти и помогне за развитието на спорта в България.

– Тренирал си борба и сумо. Помага ли ти бекграунда от борбата в граплинга и какви са позитивите, че преди си се занимавал с борба в развитието ти в сегашното начинание.

– Бекграундът винаги помага, колкото повече спортове си практикувал, толкова по разнообразен и развит атлет/спортист си. Не мен опитът от борбата ми върши огромна работа, двата спорта са много близко един до друг и доста от техниките научени през годините в борбата прилагам успешно и в граплинга. Качествата, които съм добил от борбата и сумото като: издръжливост, взривност, сила, еластичност плюс дългогодишния опит по състезания, определено ми помагат на татамито и ме правят по-добър боец.

– От колко време тренираш граплинг? Как точно се запали по този спорт, разкажи малко повече.

– Аз тренирам граплинг от вече 5 години. След едно прекъсване от тренировките за около половин година (предизвикано от спортна травма), моя добър приятел и в началото треньор Славчо Хардалиев ме покани да отидем да се побори и да ми покаже „някое друго душене“, аз се съгласих като до този момент не се бях сблъсквал с тези техники и ми стана интересно. Ако бъда честен, подценявах граплинга и си мислех, че знанията от борбата ще са ми достатъчни за да доминирам. В началото той ми каза „ако те заболи много силно или усетиш че се задушаваш просто „потупай“ по татамито или върху мен и аз ще те пусна“. Аз се усмихнах и казах „споко“. На следващата минута вече знаех как се тупа и осъзнах, че това е моят спорт и искам да карам хората да тупат и сами да ми признават че съм по-добър

– Имаш ли спонсори, които ти помагат в подготовката или се справяш сам. Все пак си е голямо изваждане човек да отиде чак до САЩ за голям форум, а и има още доста други разходи около подготовката.

– В началото започнах да пътувам, да се възстановявам и да тренирам изцяло на мои разноски. Във времето е имало много хора които са ми помагали, някой помагаха с пари, а други с каквото могат. Аз и отбора ми спечелихме доверието на хората, които ни подкрепят и досега.Най-добрата екипировка, която се произвежда в България ми осигурява състезателното облекло. Най-големия портал за хранителни добавки ме направи лице на една голяма фирма за България и ми предоставя хранителните добавки от които имам нужда. За пътуването до САЩ ни помогна една друга фирма , без която тази мечта нямаше са се сбъдне. Всички те вярват в мен и моя отбор, помагаме си взаимно и се радваме на  успехите си.

– Основал си собствен клуб преди четири години и предаваш опита си на доста таланти. Виждаш ли някое младо момче, което може да повтори постижението ти?

– Откакто основах клуба доста момчета минаха. Някои се отказаха, но повечето и до ден днешен се развиват с всяка тренировка и всяко състезание. Всеки месец момчетата стават повече. От 15-годишни до 45-годишни, всички тренират рамо до рамо. Вътреклубното ниво се покачва, на много от момчета не им достига единствено опит и самочувствие за да надвият и мен самия. Слав Николаев е един страхотен пример за добрата работа в отбора , така че съвсем скоро ще има още покорени върхове в актива на Martial Animals и България!

– След като вече спечели световната титла, сега накъде? Какви са ти плановете за новата 2016 година в граплинга. В какви турнири смяташ да участваш? 

– Със спечелването на Световната титла сбъднах една мечта, взех колана на NAGA! Сега ще почина малко и ще наблегна на треньорската дейност, за да предам малко знания на учениците си. Успоредно с това ще поработя върху някои травми с които се сдобих през годината. В състезателния си план освен защита на европейската и световната титла съм се насочил към атакуване на европейска и световна титла в другата голяма верига ADCC (арабската федерация), там звездите са други и ще се изправя срещу нови и интересни съперници. Както се казва  „продължаваме напред“.