Начало Без категория На този ден: Дебютът на Андерсън Силва в UFC

На този ден: Дебютът на Андерсън Силва в UFC

На този ден: Дебютът на Андерсън Силва в UFC
0

На този ден преди 16 години своя дебют за UFC направи Андерсън „Паяка“ Силва. Той се би срещу Крис Лебен, който по това време е с актив от пет победи и нито една загуба във веригата.

Преди мача Лебен се закани, че ще изпрати Силва обратно в Япония, където той се състезаваше преди това, за да не му е толкова трудно да печели мачовете си. Намеренията на Лебен обаче не значеха много за „Паяка“ и той приключи опонента си за по-малко от минутa, в която Лебен главно се въргаляше по земята, а накрая беше приключен с коляно в лицето.

Така пътят за величието на Силва беше открит широко. Едва във втората си среща за веригата, Силва спечели титлата в средна категория срещу Рич Франклин, когото нокаутира отново с коляно в главата.

„Паяка“ ще доминира категорията в следващите седем години. По продължителност на царуването си и по най-много поредни победи (16), той се нарежда на първо място в историята на федерацията. Десетте успешни защити на пояса му ще му отредят третото място след Джон Джоунс и Деметриъс Джонсън.

Въпреки че бразилецът има трета степен черен колан по джу джицу и никога не се е свенил да играе на земя, където записва събмишъни над доказани имена, той ще бъде запомнен с брилянтния си страйкинг. Едва ли скоро ще има боец, който да кара играта в стойка да изглежда толкова елемнтарна. Негов се води патентът за фронт кик нокаута му срещу Форест Грифин на UFC 101.

В последните си осем мача обаче „Паяка“ натрупа седем загуби, което доста развали баланса му, но той си остава може би най-великия ММА боец за всички времена.

В момента Силва се завърна към боксовата си кариера, където на 46 годишна възраст победи Хулио Сезар Чавес младши, а след това и бившият си колега от UFC Тито Ортиз.