Начало Борба Олимпийският медалист от Пекин Явор Янакиев прекрати кариерата си
0

Олимпийският медалист от Пекин Явор Янакиев прекрати кариерата си

Олимпийският медалист от Пекин Явор Янакиев прекрати кариерата си
0

Още един олимпийски медалист обяви край на състезателната си кариера в борбата. Явор Янакиев, трети от игрите Пекин 2008, вече е подал документите си до Министерството на младежта и спорта за приключване на активната си дейност.

„Доста травми се натрупаха, а и годините ми в борбата – вече 18, не са никак малко”, заяви 30-годишният Янакиев, световен шампион от Баку 2007 в класическия стил.
Последното състезание за старозагореца бе първенството на планетата в Лас Вегас през септември, където остана на победа от олимпийската квота в кат. до 75 кг и вероятно това също е натежало за решението му. Там той бе спрян от представителя на домакините Андрю Бисек с 0:1.

Засега Янакиев не демонстрира амбиции да продължи с треньорска кариера, но обяви, че продължава да влиза в залата, за да поддържа форма.

Така в тази категория за спечелване на квота за Рио старши треньорът Армен Назарян ще разчита на Илиан Георгиев, носител на пояса „Никола Петров” за 2012-а.

В края на миналата година друг олимпийски медалист свали борцовото трико – Кирил Терзиев, който в Пекин 2008 взе бронз, но в свободния стил.