Начало Борба Балканският лъв: Годишнина от кончината на Дан Колов

Балканският лъв: Годишнина от кончината на Дан Колов

Балканският лъв: Годишнина от кончината на Дан Колов
0

Преди 79 години на 26 март на 47-годишна възраст в родното му село Сенник (Севлиевско) умира великият българин Дан Колов. Един от най-емблематичните родни спортисти за всички времена.

Дончо Колев Денев има над 1500 срещи като професионален борец. Спори се за точния брой на загубите му, но едно е ясно – те са умопомрачаващо малко. През целия си живот запазва българско гражданство!

Негови са думите: „Чувствам се силен, защото съм българин.“

„В този край, където за първи път видях небето, в този край ще се простя с него“, е друга от известните му реплики, които ни карат да настръхнем.

Не само това, той се бори с неправдата по нашите земи. Дарява купища пари за развитието на родната си България, която така обича. Навярно всеки от нас знае поне една история – как Дан Колов е давал парите на хората, а не на кметовете, които често ги взимали за себе си.

Помага на бедни и болни, на студенти за обучението им, дарява 500 000 за закупуването на самолет за българските пощи.

В Америка го наричат „Българският лъв“, „Балканският лъв“, „Кинг Конг“, „Кралят на кеча“.

Всички са впечатлени от атлетическите му качества, но легендата съвсем не разчита само на мускули. Той е един от най-интелигентните борци за времето си. Посрещнат е царски при завръщането си у нас. Когато му предлагат да го откарат с файтон до селото му, Дан Колов отговаря: „Пеш съм излязъл, пеш ще се върна!“.

Ярък пример за вдъхновяващо съчетание на голям спортист и професионалист, човек с огромно и добро сърце и истински патриот.

тагове:
Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.