Начало Борба Симеон Щерев: Това не е живот

Симеон Щерев: Това не е живот

Симеон Щерев: Това не е живот
0

Симеон Щерев, който в кариерата си има световна и европейска титла в свободната борба, коментира пред БНР ситуацията, в която се намира света в момента, с оглед разрастващата се пандемия от коронавирус. Легендарният специалист, който бе личен треньор на 5-кратната световна и 6-кратна европейска шампионка Станка Златева, смята, че ако скоро не бъде позволено на спортистите да тренират, то нещата отиват на ново отлагане на големи форуми и турнири, от което губят всички.

Според вас, мерките, които взеха нашите власти правилни ли са? Все пак ние сме една от най-слабо засегнатите страни.

От една страна нямаме болни, нямаме много жертви, но от друга страна всичко замира. Аз мисля, че хората трябва да се съобразяват със специалистите в тази област, аз не съм специалист и не мога да кажа. Все се надявам, че в средата на май нещата трябва да се отпуснат и да заживеем нормално, защото това не е живот.

Как може да се спортува в домашни условия, особено във вашия спорт?

Много е трудно, защото не всеки има зала вкъщи като мен. Тренирам си всеки ден. Не е проблем, даже и Елис Манолова тренира с мен. Имаме и Витоша, но сега я затвориха и нея. Надявам се скоро да отворят подстъпите към Витоша. Човек трябва да вземе и слънчеви лъчи. Мисля, че това е най-правилното решение. Как могат да лишат хората от планината. Това за мен е най-голямата глупост, която могат да направят. Най-главното е хората да не се обездвижват. Хората трябва да се движат, особено възрастните. Ние не може да се скрием от този вирус.

Какви наставления давате на момичетата от руския национален отбор по борба? Ще продължите ли да работите с тях? (В момента Симеон Щерев е селекционер на националния женски отбор на „Сборная“)

Поддържам връзка с тях. Всички са на индивидуални тренировъчни програми. Но това не е достатъчно.

Да се надяваме, че ще бъде измислено лекарство за борба с вируса.

До година и половина няма да има лекарство против коронавирус, поради факта, че то трябва да се изследва. За мен най-доброто лекарство в момента е здравословен начин на хранене, спортни занимания, за да поддържаме имунната система, за да може тя да се справи с вируса.

Какво мислите по повод отлагането на Олимпийските игри и какви промени могат да се направят в международния спортен календар?

Няма яснота кога ще можем организирано да тренираме. Ако ни държат така до август, септември, спортният календар трябва да го отложат за по следващата година, защото  един професионален спортист като пропусне 5-6 месеца, той не може да бъде готов за Олимпийски игри, както и за квалификационни турнири. Ще бъде много тежко. Не тръгнат ли нещата май, юни, да могат хората да започнат спокойно да тренират, мисля че ще има голям проблем.

#ОтговорниВкъщи