Начало Борба Спиращ дъха олимпийски финал е сред топ моментите в борбата (ВИДЕО)

Спиращ дъха олимпийски финал е сред топ моментите в борбата (ВИДЕО)

Спиращ дъха олимпийски финал е сред топ моментите в борбата (ВИДЕО)
0

Финалът в категория до 86 кг в свободния стил на Игрите в Токио, който противопостави двамата най-силни борци в категорията – Хасан Яздани Чарати от Иран и Дейвид Тейлър от САЩ, е избран като един от топ моментите на годината.

В битка за златото в категорията Чарати водеше до самия край с 3:2 точки, но успешна атака на Тейлър реши спора за олимпийската титла, едва 1 секунда преди края на схватката. След обрат за крайното 3:4 точки, американецът ликува с първа олимпийска титла в своята кариера.

Това е втори сблъсък между тях, избран от Световната федерация по борба за момент на годината. Предходният такъв е първият успех на Чарати над Тейлър – на финала на Световното първенство в Осло. Успехът дойде с 6:2 точки като той е първи от 4 срещи за иранеца.

Хасан Яздани Чарати е олимпийски шампион в категория до 74 кг в свободния стил от 2016 година и сребърен медалист от Игрите в Токио през 2021 година (до 86 кг). Той е трикратен световен шампион при 86-килограмовите, както и сребърен (до 70 кг) и бронзов (до 86 кг) медалист.

Носител е на три златни медала от Световни купи в три различни категории – до 70 кг, до 74 кг и до 86 кг. Чакати е двукратен азиатски шампион и златен медалист от Азиатските игри през 2018 година.

В професионалната си кариера при мъжете като борец той има 106 победи и само 8 загуби (3 от които срещу Дейвид Тейлър).

Тейлър, от своя страна, е настоящ олимпийски шампион при 86-килограмовите. Той е и световен шампион 2018 година и трикратен златен медалист на Панамериканския шампионат. 31-годишният американец има още златни отличия на Световната купа в Йова през 2018 година и на силния руски турнир от серията „Гран При“ – „Иван Яригин“.