Начало Борба Величия в борбата почетоха откриването на бюст-паметник на Дан Колов

Величия в борбата почетоха откриването на бюст-паметник на Дан Колов

Величия в борбата почетоха откриването на бюст-паметник на Дан Колов
0

Шампиони и легенди на родната борба присъстваха лично на церемонията по откриването на бюст-паметник на българската легенда Данчо Данев, известен още като Дан Колов.

Скулптурата, която бе положена в близост до градския стадион в гр. Плачковци, бе показана във вторник по случaй 130-годишнината от раждането на именития български борец и кечист.

Трикратният сребърен медалист от Олимпийски игри и петкратен европейски шампион в клсическия стил – Александър Томов, бе сред гостите на събитието. Той бе придружен от златните медалисти от Олимпийските игри през 1972-ра и 1980-та Георги Мърков и Валентин Райчев.

facebook.com/Plachkovtsi

Събитието уважиха и председателят на СК „Сливен“ Димитър Божериков и Стефан Кръстев-Кефо.

Вдъхновител на проекта е бившият състезател по класическа борба на клуб „Левски“ Ангел Ангелов, който се запалва по борбата, прочитайки първата книга за легендарния българин „Кеч ес кеч Дан Колов“ още в детските си години.

facebook.com/Plachkovtsi

Приветствие към гостите отправи кметът на града Борис Борисов, който получи подарък от генералния секретар на БФ Борба Валентин Райчев – книгата „Българска спортна слава“.

Днес много хора се наричат патриоти, но малко са тези, като Дан Колов, които имат това право. Историята на неговия живот е една приказка, която трябва да бъде поднесена на децата по подходящ начин. Когато някой им говори с любов за този невероятен българин, когато им разкаже за неговия път – тръгнал от едно село, обиколил целия свят и се върнал отново пеш в същото село, раздал цялото си богатство за хората – това е нещото, което искаме да достигне до широката аудитория и да се превърне в акцент, защото всички знаят за неговите успехи, но малко знаят за човека Дан Колов“, подчерта в своето обръщение кметът на Плачковци.

Паметникът беше осветен и отрупан с венци и цветя на признателност. За празничното настроение допринесоха самодейните състави при Народно Читалище „Пробуда – 1924“ и Оркестър „Габрово“ с диригент Николай Венков.