Начало Бокс Фаталният последен бой на Максим Дадашев

Фаталният последен бой на Максим Дадашев

Фаталният последен бой на Максим Дадашев
0

Максим Дадашев загина след тридневна битка за живота си в болницата в Мериленд. Едва 28-годишен. Руснакът инкасира тежки удари в главата по време на 11-ия рунд на сблъсъка със Субриел Матиас.

Мач, който противопостави двама непобедени до момента бойци в елиминатор на IBF. Залогът бе голям. Победителят е със статут на претендент за титлата на Международната боксова федерация.

ТРАГЕДИЯТА

Дадашев напуска залата в съзнание. Линейката тръгва за здравно заведение във Вашингтон, на 17 мили от злополуката. Внезапно возилото е препратено в Мериленд – руснакът вече е загубил съзнание.

Следва двучасова операция. Докторите са открили хематом в мозъка му. Нараняванията са причинили пробив на кръв в черепната кухина, което притиска мозъка на Дадашев. Част от черепа му е премахната.

След края на интервенцията е поставен в медицинска кома, за да се ограничи изпотяването.

Снимка: БТА (AP Photo/John Locher, File)

ТРЕНЬОРЪТ

Зрителите в Оксън Хил аплодират решението на Бъди Макгърт да хвърли кърпата. Наставникът на руснака е видял достатъчно.

„Ще спра боя… Поемаш много удари, Макс. Моля те. Остави ме да го направя. Остави ме, Макс!“

Бъди е наясно, че един удар може да промени цялата кариера на неговия възпитаник. Но в този момент никой не си дава сметка колко тежки ще се окажат последствията от злополучния 11-и рунд.

„Първоначално мислихме, че просто е дехидратиран. Така го описаха и в протокола“, твърдят от щаба на Дадашев.

ЯРОСТТА КЪМ ESPN

Хиляди фенове на бокса публикуваха ядосани коментари към медийния гигант. От телевизията продължиха да снимат в приближен план сериозно пострадалия боец.

„Никакъв респект от целия ви екип! Срам! Всички се молим за Максим, кому беше нужно да продължите да набивате камери в лицето му?!“

От ESPN впоследствие отчетоха живото предаване след срещата за грешка.

ПОСЛЕДСТВИЯТА

Щатската атлетическа комисия на Мериленд стартира разследване на двубоя и обстоятелствата, довели до трагичната смърт на Дадашев.

Тепърва ще се изговори много. Започнаха дискусии за безопасността на професионалните бойци. Протвиникът на руснака Субриел Матиас също се изказа.

Максим Дадашев няма да бъде забравен, не се отказа дори в най-тежките секунди на кариерата си. Поклон пред светлата му памет!

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.