Начало Бокс Трябва ли да ни пука за Амир Хан – Кел Брук?

Трябва ли да ни пука за Амир Хан – Кел Брук?

Трябва ли да ни пука за Амир Хан – Кел Брук?
0

Тази събота ще се проведе един от най-чаканите и интересни сблъсъци в цялата боксова история на Великобритания.

Така трябваше да звучи увода за мача между Амир Хан и Кел Брук, ако той се бе състоял преди 6-7 години. Но за съжаление, реалностите са други.

На 19.02 в Манчестър един сещу друг ще се изправят две изключително почитани фигури на Острова и бивши световни шампиони. След години на отлагане, закани, контузии и каквото още се сетите, 35-годишните ветерани най-накрая си стиснаха ръцете и решиха да сложат край на дългогодишния им спор.

А именно кой е по-добрят боксьор! Дали обаче ще получим отговор на този въпрос е малко спорно, защото този сблъсък е безвъзвратно закъснял.

В бокса, за разлика от футбола например, е много по-лесно и обективно да кажеш кой е по-добър. Лионел Меси и Кристиано Роналдо царуваха дълги години по футболните терени, но в толкова сложен и отборен спорт като футбола, те няма как да бъдат правилно съдени и оценени спрямо един друг.

В „сладката наука“ обаче не е така. Имаш проблем с някой или искаш да докажеш, че ти си по-по-най от него? Сядате, разделяте парите и се срещате на ринга. Но това трябва да стане в годините, в които сте на върха на играта си. Не когато си на 35.

Както казах, Амир Хан и Кел Брук трябваше да са се били преди 6-7 години. Подобен мач вече е игран, а филмът изгледан. Състоя се на 2-ри май 2015 г. в Лас Вегас. Главни герои бяха Флойд Мейуедър и Мани Пакиао.

Каквото и да стане в събота, трябва на първо място да сме разочаровани. Да, звучи тъпо, но е факт. Все пак феновете/клиентите сме тези с парите, така че имаме пълното право да изказваме мнението си. Надявам се, разбира се, да се получи зрелище за феновете и мачът да си заслужава. Но колкото и хубав мач да направят въпросът „Колко по-добре щеше да се получи 5 години по-рано“ винаги ще седи отгоре на постера.

twitter.com

Другият вариант е шоуто да разочарова. Тогава аналогиите с Флойд и Мани ще валят една след друга. Кога за последно ви се догледа хубав и качествен бокс и си пуснахте въпросния мач? Все пак говорим за две от най-великите имена в бокса! Странното е, че колкото и успешни да бяха кариерите им, те ще бъдат запомнени именно с тази битка. Интересът във Великобритания си го има, билетите за галата бяха разпродадени за минути!

Българският народ го е казал много хубаво:

Като няма риба и ракът е риба

В наши дни класните и истински зрелищните мачове между въжетата са рядкост. Големите имена се избягват с години и ни принуждават да ги чакаме толкова, колкото не сме чакали и най-капризните си и кичозни гаджета. Но когато вместо Антъни Джошуа да се бие с Тайсън Фюри или Дионтей Уайлдър и Ерол Спенс и Терънс Кроуфорд бягат един от друг…. получаваме Амир Хан и Кел Брук през 2022-ра.

Риба, ама цаца…

Но да погледнем и през малко по-розовите очила. Хубавото на този толкова закъснял двубой е, че е невъзможно да изберете победител. И двамата са потрошени, и двамата са неактивни, че направо не е за вярване. За последно Хан участва в истински мач през април 2019-та. Брук пък не се е бил с качествен боксьор от ноември 2020-та. И в двата случая британците бяха жестоко напляскани от Терънс Кроуфорд, който на моменти изглеждаше обиден от факта, че изобщо се бие с тези бледи сянки на някогашните истински крале.

Цаца, ама риба…

Очакванията са това да бъде лебедовата им песен. И двамата са далеч от шанс за световна титла, на местна почва също липсват сериозни имена, които да привлекат зрителски интерес. Това несъмнено ще ги мотивира още повече да натиснат педала докрай още един последен път. Нито Хан, Нито Брук биха могли да искат по-добър партньор за последния им танц!

Затова моят скромен съвет е, че колкото и закъснял да е този мач, той по-скоро ще си заслужава. Най-вероятно това ще бъде последният път, в който виждаме и Хан, и Брук между въжетата. С оглед на сериозните им кариера на аматьорско и професионално ниво, нека се насладим един последен път на това, кеото е останало в резервоарите им. Кой знае, може пък и да останем с широко зейнали усти…