Начало Бокс Владимир Кличко в Залата на славата – поглед към кариерата му

Владимир Кличко в Залата на славата – поглед към кариерата му

Владимир Кличко в Залата на славата – поглед към кариерата му
0

Владимир Кличко е един от великите боксьори, които бяха представени тази година в Международната боксова зала на славата.

Украинецът остави дълбока следа не само в тежка категория, но и в бокса като цяло. Царуването му на върха при най-тежките продължи от 2006г. до 2015г. Като по този показател е на първо място в историята на тежка категория, но отстъпва по брой защити. В този период той надвива 18 претенденти за титлата си като повече са правили единствено Джо Люис (26) и Лари Холмс (18). Кличко е известен с прякора си „Д-р Стоманен чук“ заради бруталната си сила, класирала го на място №7 в ранглистата на най-тежките удрячи в историята на бокса.

  • Професионална кариера 1996 – 2017г.
  • Победи – 64 (53 нокаута)
  • Загуби – 4 (3 нокаута)
  • Двукратен световен шампион в тежка категория
  • Запомнящи се победи – Крис Бърд, Самюел Питър, Александър Поветкин, Франсиско Бота, Рей Мърсър

Кличко е златен медалист от Олимпийските игри в Атнланта през 1996г. В аматьорксата си кариера има още първенства в престижни състезания като Европейско и Световно за младежи, както и на купа Странджа (отново 1996г.)

Професионална кариера

Украинецът започва професионалната си кариера в Хамбург и често се бие в една вечер с по-големия си брат Виталий. След като натрупва 24 победи, от които 22 с нокаут, Кличко претърпява и първата си загуба, която ще се превърне в първи и последен изигран двубой в Украйна. Бива победен от Рос Пюрити през 1996г.

Шампион на WBO

През 2000г. Владимир получава първия си шанс за титла. Шампионът тогава е Крис Бърд, който е взел колана на WBO от брата на Владимир – Виталий (който преди срещата си с Бърд е с безупречен актив от 27 победи с нокаут). Сблъсъка е именуван „Братско отмъщение“ и Кличко наистина отмъщава за брат си като сваля Бърд два пъти и взима комфортно единодушно решение след 12-ти рунд.

Кличко с втора загуба и скандалът в мача с Лемън Брустър

Кличко успява да защити титлата си в пет мача, а сред съперниците му личат имената на Франсиско Бота и Рей Мърсър.

Така се стига до мача му с Кори Сандърс, което ще се превърне във втората му загуба и „Разочарование на 2003г. По-късно украинецът признава, че е излязъл на ринга като е мислел за предстоящата му ваканция. Сандърс го наказва за разсеяността и отнема титлата му след 4 нокдауна за 2 рунда.

След срещата Кличко започва да тренира под крилото на легендарния Емануел Стюарт от Кронк, Детройт. Двамата ще останат заедно до смъртта на треньора през 2012г. Кличко и Мани изграждат много близки отношения. За него „Д-р Стоманен чук“ казва:

„Заобичах бокса след като Емануел Стюарт започна да ме тренира“

Емануел Стюард в компанията на Кличко, Тайсън Фюри и Анди Лий

Пътят им заедно не започва особено добре, когато Кличко се изправя срещу Лемън Бъстър за овакантената титла на WBO. Бъстър бива доминиран през първите четири рунда и дори претърпява нокдаун, но всичко се променя в петия. Кличко започва осезаемо да се изморява и ударите на Бъстър все по-често намират целта. С финалния гонг Кличко пада на земята и мачът е прекратен. Коментирайки срещата Стюард заявява:

„Никога не съм виждал подобно нещо в кариерата си. Знам как изглежда боксьор наранен от удари и това не беше подобна ситуация. Той беше в топ форма. Тук се случи нещо друго.“

Стюард се оказва прав. След срещата Кличко е откаран в болница за да се подложи на изледвания. Оказва се, че кръвната му захар е завишена над два пъти, а боксьорът е бил на минути от изпадане в диабетна кома. Докторите излизат със заключение. че украинецът е отровен с Халоперидол. Ефектът му се изразява в загуба на координация. Кличко се дава повторни проби, които изчезват от лабораторията.

Тогава ФБР се намесва и започва свое разследване. От бюрото излизат с подозрения за уреждане на мачове. Близки до лагера на Бъстър са засечени да залагат огромни суми на аутсайдера в срещата, а от камерите в хотела излизат видеозаписи, които показват как непознати влизат в стаята на Кличко. Брат му също така заявява, че баджът на Мани Стюард вече е бил регистриран на името му от непознат човек.

Загубата все пак е записана в актива на Кличко, но ще бъде последната в партньорството му със Стюард.

Следват няколко победи и „Д-р Стоманен чук“ отново се бие за титла. На линията са овакантените пояси на IBF о IBO, a съpeрникът му е стар познайник – Крис Бърд. Кличко побеждава с ТКО и така отново е шампион.

Близо три години след загубата си от Брустър той получава шанс за реванш на злощастната си загуба. Кличко отказва съперника си след шести рунд и така донякъде извоюва справедливост за бокса като спорт.

В следващия си двубой украинецът прибавя и пояса на WBO към своите владения. Той побеждава със съдийско решение Султан Ибрахимов в един от малкото си двубои, изиграни в дистанция. Така категорията е отново обединена.

Кличко продължава да доминира дивизията и побеждава имена като Хасим Рахман, Самуел Питър и Дейвид Хей. През 2012-а година след дълго боледуване умира треньорът му и ментор Емануел Стюард. Двамата записват общо 15 победи заедно, а Мани променя виждането на Кличко за бокса и той говори с преклонение за него до ден днешен.

Така бавно, но сигурно се приближаваме до края на царуването на Кличко. Той доминира над още няколко имена като Александър Поветкин и родния боксьор Кубрат Пулев, когато един тогава все още „Принц“ от цигански произход се отправя към „задния двор“ на Кличко в Германия за да оспори титлите му.

Кличко срещу Тайсън Фюри

Кличко и Фюри се изправят един срещу друг през 2015г. в Дюселдорф, Германия. По това време никой не приема устатия британец за особена заплаха за Кличко. Двамата са били спаринг партньори в няколко лагера на украинеца и дори Мани Стюард е тренирал Фюри като дори предрича, че той ще стане световен шампион.

Странният стил на Фюри се оказва прекалено много за Кличко и той е надигран през всички 12 рунда като успява да пласира едва 52 удара за цялата среща, което той обикновено прави за един рунд. Фюри също не пласира много, но със своите 86 и добрата си защита поднася изненадата и така прекъсва дългата серия от защити на Кличко. Дотогава „Циганския принц“ се коронясва с титлата „Циганския крал“, но няма да защити обединените си пояси нито веднъж.

Последният танц на Кличко

След като печели титлите на Кличко, Фюри изпада в депресия и започва да пие и взима наркотици. Влошава формата си и след два отказа да даде реванш на украинеца, титлите му са отнети.

Еди Хърн, мениджърът на Антъни Джошуа (шампион на IBF), който тогава държи пояса на WBA, веднага се свързва с Kличко и мегасблъсъкът е уреден.

Стадион Уембли е препълнен и 90 000 зрители ще видят една от най-зрелищните битки в историята на бокса. Двамата гиганти се редуват да се притискат един друг . Първи пада Кличко в пети рунд, но видимо решен да се върне в мача, той се изправя и взима остатъка от рунда като притиска Ей Джей. В шести рунд е ред на великобританеца да усети пода на ринга. След стабилен удар с дясната ръка Джошуа се намира на земята, но успява да се възстанови. Следват няколко рунда без особено активни действия, в които по-младият боксьор успява да събере сили и в 11-и рунд след два нокдауна съдията прекъсва срещата. Младият лъв успява да вземе първенството на възрастният Кличко.

След срещата започва да се шуми за реванш, но Кличко скоро обявява оттеглянето си от бокса. Знаменитата кариера на украинеца завършва с две загуби, но наследството му трудно ще бъде оспорено някога.

Джошуа и Кличко се срещнаха две години след знаменитата си битка вече като приятели. Кличко каза на Ей Джей, че загубата му в мача между тях не е най-важното нещо в цялата история и отправи пожелание към младия си колега.

„Пожелавам ти да завършиш кариерата си…“ започна Кличко.

А Джошуа довърши: „…изправен на краката си!“

Владимир Кличко завърши достойно и с чест една от най-забележителните кариери, на които боксовият свят ще стане свидетел.