Начало Кикбокс и муай тай 13-годишнен състезател по муай тай почина след нокаут

13-годишнен състезател по муай тай почина след нокаут

13-годишнен състезател по муай тай почина след нокаут
0

Смъртта на 13-годишно момче, което е починало след нокаут разрази голям дебат в Тайланд – родината на муай тая.

Инцидентът се е случил през миналия уикенд в Самут Пракан, а според местно издание причината за смъртта е кръвоизлив в мозъка.

Детските боеве са изключително разпространени в Тайланд, като често те се оказват единствения възможен начин за децата да припечелят пари. За съжаление, дори при тази възрастова група не се носят протектори и именно това е причината за нарастващото недоволство на хората в азиатската държава.

Опонентите на спорта искат деца под 15-годишна възраст да нямат право да участват в професионални боеве.

От другата страна на барикадата стоят треньорите и клубовете, които са на мнение, че ако подобно решение бъде взето от Министерството на спорта и туризма то това тотално ще погуби спорта.

„Такова решение ще има много негативен ефект върху индустрията. Тези, които говорят подобни неща изобщо не са наясно с нашия спорт. Ако не позволяваш на младите да се учат как те ще придобият нужните знания, за да се изхранват с това?

Този инцидент е прецедент и никога преди не се е случвало подобно нещо. На турнира не е имало лекар, което е абсолютно недопустимо“, казва Сукрит Парекритавет, адвокат представляващ десетки клубове в Тайланд.

Според местна телевизия, Ануча Тасако е имал повече от 170 мача откакто преди 5 години е навършил 8. Вуйчото на детето, който е и негов треньор, споделя мнението на клубовете, че случилото се е един голям инцидент и че съдията е трябвало да се намеси по-адекватно, но въпреки всичко това „би било хубаво състезателите под 15 години да играят с каски“.

тагове: