Начало Кикбокс и муай тай Наш кикбоксьор ще участва в Световните игри в САЩ

Наш кикбоксьор ще участва в Световните игри в САЩ

Наш кикбоксьор ще участва в Световните игри в САЩ
0

Огнян Мирчев ще представлява България в турнира по кикбокс на Световните игри през 2022 г. 11-ото издание на престижния спортен форум, който е под егидата на Международния олимпийски комитет, ще се проведе в Бирмингам (Алабама, САЩ) между 7-ми и 17-ти юли.

Младият кикбоксьор от Ботевград и национал на Българска конфедерация по кикбокс и муай тай се класира в листата на WAKO и ще се състезава в категория до 63,500 кг. в стил К1.

„Това е най-високият връх в аматьорския кикбокс. С моят треньор Никола Николов се развиваме, както професионално, така и аматьорски. Много съм се мотивирал за това предизвикателство, което ще е най-голямото досега в моята кариера. Също така е в САЩ, което много допринася за настроението ми откъм самото събитие“, коментира Мирчев специално за Boec.BG.

По регламент участват по 8 представители на различни държави – първите 4 от Европа, първият от Азия, Африка, Америка и Океания. Заради пандемията от COVID-19 от 2020 г. насам, континентален шампионат се проведе само в Европа и така се класират за Световните игри първите 8 от Световоното първенство по кикбокс в Италия тази година.

Мирчев попада в поток с още 7 бойци от Бразилия, Казахстан, Мексико, Португалия, Украйна, Русия и Киргизстан.

„Ще се подготвя възможно по най-добрия и по-най стриктен начин. Разбира се без треньорът ми и моите съотборници това няма как да стане. Ще направя няколко международни контроли преди самото събитие“, разкрива още по темата родният боец от клуб „Мусаши“.

Кикбокс турнирът ще се проведе между 13-ти и 14-ти юли, като по програма в първия ден са по две срещи, а на следващия са финалите.

„Нямам търпение до това предизвикателсво. Ще покажа най-добрата версия на себе си и ще представя България както подобава“, добавя още Огнян.

Световните игри е международно състезание, което включва 34 неолимпийски спорта и се провежда на всеки 4 години. През 2021 г. се навършиха 40 години от първото издание (1981 г. в Санта Клара, Калифорния, САЩ), но турнирът бе отменен с 1 година, за да не се застъпи с Летните олимпийски игри в Токио (които бяха отложени от 2020-та за 2021-ва).

Кикбоксът дебютира на Световните игри от 2017-та година, а през 2022 г. вече е част от официалната програма. В това издание на игрите броят на кикбоксьорите ще бъде по-малък – 48 вместо обичайните 98. Това се случи, след положителна допинг проба на последния шампионат в Краков, Полша и решение на изпълнителното бюро да селектира по-прецизно бройката, като намали броят на категориите от 8 на 3 при мъжете (63.5, 75, 91+  ) и от 4 на 3 при дамите (52, 60 ,70) в стил К1.

В Бирмингам в 10 състезателни дни ще се изявят над 3600 спортисти от над 100 държави.