Начало ММА ТОП 5 на най-добрите събмишъни в UFC за 2020 (ВИДЕО)
0

ТОП 5 на най-добрите събмишъни в UFC за 2020 (ВИДЕО)

ТОП 5 на най-добрите събмишъни в UFC за 2020 (ВИДЕО)
0

UFC приключи със събитията за тази година и вече спокойно можем да се заемем с класациите за най-добре представилите се през годината. В тази класация екипът на „Boec.BG“ ще отличи петте събмишъна, които са се случили в клетката на UFC през 2020-та. Тези, които са блеснали с изключително техническо майсторство на земя, креативност, тайминг и „преливане“ от една атака в друга са много, но ето ги нашите Топ 5:

5. Джак Хермансон-Келвин Гастелъм – победа за Хермансон с ключ на крака (Heel Hook)

Усукващ ключ на крака не се вижда често на най-високо ниво в ММА, когато залогът е изключително голям и един провален опит за събмишън може да ти коства двубоя. Черният колан по бразилско джу джицу Джак Хермансон е известен като боец, който обича да поема рискове и в битката с Келвин Гастелъм този негов манталитет му се отплати. Шведът бе повален, но вместо да се опита да се изправи, той се хвърли в атака за крака и сложи край на двубоя с ключ „Outside Heel Hook“ още в първия рунд.


хабиб-геджи

4. Родолфо Виейра – Сапарбек Сафаров – победа за Виейра със задушаваща техника (Arm Triangle)

На четвърто място поставяме една „класика в жанра“ от един от най-добрите граплъри на планетата за последното десетилетие – Родолфо Виейра. Многократният световен шампион по БЖЖ доказа в дебюта си в UFC, че може да се справя срещу елитна конкуренция, дори когато е наранен. Той получи аркада още в началото на двубоя, но успя да запази самообладание и да пренесе двубоя на земя, където Сафаров бе оставен да избира между това Родолфо да е на гърба му, или върху гърдите му. Руснакът прие позицията по гръб и това бе началото на края.

3. Ариана Липски срещу Луана Каролина – победа за Липски с ключ на коляното (Kneebar)

Бившата шампионка на KSW в категория „муха“ Ариана Липски показа защо я наричат „Царицата на насилието“ в битката и срещу Луана Каролина. Ариана прати съперничката си на земята с чудесна боксова комбинация, но когато боят се пренесе в партер, нещата не потръгнаха добре за нея. По всичко изглеждаше, че тя е в много голяма опасност от ключ на прасеца (Calf Slicer), но в миг на брилянтност тя контра-атакува с опит за ключ на коляното от изправен стоеж. Високият риск и донесе и висока отплата.

2. Чарлс Оливейра срещу Кевин Лий – победа за Оливейра със задушаваща техника (Гилотина)

2020-та опреденело беше една от най-силните години за Лий и той е считан от мнозина за „наследник“ на Хабиб Нурмагомедов в лека категория. Рекордьорът за най-много събмишъни в UFC се изправи срещу Кевин Лий в първото събитие без публика, което се проведе в родината му Бразилия. След брутална доминация в стойка и неспиращи опити за събмишъни на земята, краят на битката дойде след поредния отчаян опит за събаряне на Лий. Той остави врата си уязвим и ченият колан по БЖЖ Оливейра се възползва по най-добрия начин от това, като завърши събмишъна безпълен контрол над долната част на тялото на Лий.

1. Хабиб Нурмаомедов срещу Джъстин Гейджи – победа за Нурмагомедов със събмишън (Триъгълник)

Хабиб тързеше бърз край на последната битка в кариерата си срещу Джъстин Гейджи. Дагестанецът заложи на отличните си комбинации от събмишъни и не толкова на убийствения му граунд енд паунд, което го доближи до приключване на мача още в първия рунд, но Гейджи оцеля. Във втората част Хабиб отново достигна бързо до доминантната позиция маунт, където пробва да приключи двубоя с „Триъгълник“, а след това с ключ на ръката. Гейджи успя да обърне позицията, но „Орелът“ направи брилянтна смяна на захвата с краката си и приключи двубоя със задушаващата техника „Триъгълник“ от гърба си.

Boris Tonev Многократен шампион на национални и международни шампионати по бразилско джу-джицу за мъже и юноши. Шампион по бокс за юноши. Студент във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.