Начало Други Известен сумист сложи край на състезателната си кариера

Известен сумист сложи край на състезателната си кариера

Известен сумист сложи край на състезателната си кариера
0

Казухиро Кикоцуги, известен като „Котошогику“, сложи край на състезателната си кариера в японското сумо. Достиглият до втория по сила ранг – „озеки“ японски сумист, приключва кариерата си с общо 828 победи и 676 загуби.

Последният турнир, в който 186-килограмовия спортист взе участие беше ноемврийския „Кюшу Башо“. В него „Котошогику“ записа 1 успех и 8 загуби, а в 6 срещи не се качи на дохьото поради контузия. Именно това е една от причините за края на неговата кариера. В края на януари (30) той ще навърши 37 години.

Кикоцуги е отдал почти целия си живот на древния спорт. Професионалната му кариера стартира през 2002 година като след едва 3 години се изкачва до най-висшата дивизия в японското сумо – „Макуучи“, печелейки преди това и първата си титла – във втората по сила –  „Джурьо“.

В края на 2011 година „Котошогику“ получава най-високия индивидуален ранг – „озеки“ и съумява да го задържи до 2017, което е една от най-дългите серии (сумист с ранг „озеки“ не трябва да допуска отрицателен баланс в повече от един турнир подред. Ако завърши две поредни надпревари с отрицателен баланс, то той бива понижен).

Връх в кариерата му е спечелената титла на императора от големия януарски турнир – „Хацу Башо“, който се провежда през 2016 година. Тогава „Котошогику“ записва 14 успеха и само 1 поражение. Още по-впечатляващото е, че в рамките на турнира, той записва 3 успеха над 3 действащи „йокодзуна“ – Хакухо, Какурю и Харумафуджи.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.