Начало Други Разликите между бразилско джу джицу и джудо

Разликите между бразилско джу джицу и джудо

Разликите между бразилско джу джицу и джудо
0

Бразилско джу джицу и джудо са две от най-популярните бойни изкуства в наши дни. Между тях има много допирни точки и често виждаме състезатели от единия спорт да участват в турнири на другия.

По какво обаче се различават? В следващите редове ще разберем.

Общите им корени на техники за самозащита започват от Япония. Били са използвани от самураите, но в наши дни мечовете и останалите оръжия са отпаднали. В Бразилия джу джицу се развива в друга насока и днес основната цел на дисциплината е да накараш противника да се предаде.

При джудо фокусът е върху хвърлянето на съперника.

Джудистите също получават точки за задържания, предаване или наказания, но това не се случва толкова често и не е самоцел на всяка схватка.

Разлики има при коланите. Разбира се, на върха на хранителната верига е черният. В джудо има шест преди него – бял, жълт, оранжав, зелен, син и кафяв. В бразислко джу джицу видовете са по-малко – бял, син, лилав и кафяв.

eju.net

Облеклата на спортистите също притежават различни елементи, макар на пръв поглед да изглеждат еднакви.

В джудото облеклото „Ги“ е направено с цел по-лесно хвърляне на противника – то е по-тежко и здраво от нормалната дреха за таекуондо и карате. В бразилското джу джицу кимоната често са по-леки и с по-тесни ръкави и крачоли.

Също така джудистите могат да използват само бяло или синьо „Ги“,  докато техните колеги могат да си състезават с цвят и с черен цвят „Ги“.

Джудо е олимпийски спорт и в световен мащаб е по-популярно от бразислко джу джицу, което в последните години дръпна сериозно и се бори за своето място.

Официално приетите състезателни правилници за тези два спорта също се различават. В джудото голяма част от комбинациите за захвати и атаките към краката за събаряне не са позволени, докато в БЖЖ това не е така. В бразилското джу джицу правилата позволяват много повече и разнообразни атаки в партер, а в джудото времето за атака на земя е лимитирано, както и техниките, които могат да бъдат използвани.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.