Начало Други Разрешиха публика на Олимпийските игри в Токио

Разрешиха публика на Олимпийските игри в Токио

Разрешиха публика на Олимпийските игри в Токио
0

Публика ще бъде допусната на Летните олимпийски игри в Токио. След дълги месеци на разискване по темата, организаторите окончателно взеха решение за използване на до 50 процента от капацитета на спортните съоражения или до 10 000 зрители на по-големите стадиони и зали. Забраната за допускане на международни фенове обаче остава.

Всички зрители ще трябва да носят задължително маска, а говоренето на висок глас ще бъде забранено. Японските власти предупредиха, че ще следят ситуацията с разпространението на коронавируса и ако се наложи, ще реагират с допълнителни мерки, включително затварянето на зали.

„Ако има драматична промяна в ситуацията с инфекциите, вероятно ще трябва да обсъдим опцията за довършване на форума без публика“, каза губернаторът на японската столица Юрико Койке.

„Ако отново стигнем до извънредно положение, няма да изключим възможността да отменим присъствието на публика“, на свой ред отбеляза и японският премиер Йошехиде Суга.

До старта на Токио 2020 остава месец. Церемонията по откриването на Олимпийските игри е на 23-ти юли.  Засега няма яснота дали ще има зрители на Параолимпийските игри, като решението бе отложено за 16 юли.