Начало Други Сумо–бойното изкуство, което дори Доналд Тръмп хареса–част 6

Сумо–бойното изкуство, което дори Доналд Тръмп хареса–част 6

Сумо–бойното изкуство, което дори Доналд Тръмп хареса–част 6
0

В серия от материали, посветени на японското сумо, ще ви запознаем с този древен спорт, идващ от „Страната на изгряващото слънце“.

В миналата статия ви разказахме обстойно за най-висшия ранг в сумото-„йокозуна“. Разказахме ви колко и кои сумисти са стигали до този ранг. Сега ще разгледаме колко и кои състезатели в този спорт са получавали втория по сила индивидуален ранг в сумото, а именно „озеки“.

„Озеки“ Такаясу

До 1899 г. „озеки“ е най-престижният ранг в сумото. За да стане „озеки“, сумо борецът трябва да мине през ранговете „меагашира“, „комусуми“ и „секиваке“. Освен това всеки, който иска да стигне до този ранг трябва да постигне поне 33 победи в 3 последователни турнира. Това е негласното правило за изкачване до този ранг, въпреки, че за него, както и за най-висшия ранг – „йокозуна“ се взима под внимание и поведението на сумиста – това дали е атрактивен и дали играе грубо.

Точно 50 са сумистите, които са стигали до този ранг в цялата история на сумото. От тях 45 са японците. Останалите 5-ма са чужденци.
Пръв, в новата история на сумото, ранга получава японецът Тачихикари, през 1923 година. Последен е Такакеишо, който е и единственият сумист, получил този ранг през 2019-а година.

„Озеки“ Точиношин

През 1987 година хаваецът Конишики се превръща в първия чуждестранен сумист, получил този ранг. Втори, за радост на цяла България, е Калоян Махлянов, който носи прозвището Котоошу (За българите в сумото ще ви разкажем в друга статия). Той е първият европеец, стигнал до втория по сила индивидуален ранг в сумото. Това той осъществява през 2006 година. Малко след него (2010 година) и естонецът Баруто, стига до „озеки“. Последните двама не-японци получи ранга са монголецът Терунофуджи (2015 година) и грузинецът Точиношин (2018 година).
Поглеждайки носителите на титли, трябва да отбележим, че от всички 50, 32-ма са спечелили поне един голям турнир. Най-успешен „озеки“ е Кайо, който има на сметката си пет турнирни победи. От чужденците Конишики има три, а Котоошу има една.

„Озеки“ Котоошу

Трябва да отбележим, че този ранг може да бъде изгубен. За разлика от останалите рангове при „озеки“ понижението е процедура от две стъпки. При пръв случай на турнир с отрицателен резултат – „макекоши“, „озеки“ получава статут „кадобан“. Ако в следващия турнир той покаже положителен резултат – „качикоши“, той възстановява нормалния си статут на „озеки“. Ако от друга страна покаже отрицателен резултат той бива понижен до „секиваке“. Ако в турнира непосредствено след понижението от „озеки“ сумистът спечели поне 10 схватки автоматично се възстановява рангът му. Ако обаче покаже по-слаб резултат от 10 победи той се третира като всеки друг сумист при по-нататъшни опити да се издигне до „озеки“.

„Озеки“ Кайо

Двама са най-дълго задържалите този ранг сумисти – Кайо и Чиотайкай – по 11 години. На второ място е Таканохана – 9 години, а трети и първи сред чужденците е Калоян Махлянов – Котоошу, поддържал ранга цели 8 години.

В следващата статия ще ви разкажем, кои държави са имали и имат представители в японското сумо.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.