Начало Самбо и бойно самбо Марко Косев: Отказвам се от България заради отношението на държавата към спорта

Марко Косев: Отказвам се от България заради отношението на държавата към спорта

Марко Косев: Отказвам се от България заради отношението на държавата към спорта
0
Петкратният световен шампион по бойно самбо Марко Косев изрази огорчението си от отношението на държавата към спортистите. Той обяви, че се чувства обиден заради липсата на подкрепа и адекватно финансиране от страна на спортното министерство.
„Не бягам, просто се отказвам от България. Не искам повече. Отношението на самата държава, на самото министерство на спорта е обида за мен. Да ти дадат 2000 лева за подготовка за една година е нещо срамно. На кой ще му стигнат да се подготви на професионално, на световно ниво? Това не е само при мен, това е във всички спортове, освен футбола.
В България пари има само за футбол и това нещо не е нормално. Как да накараш едно дете да влезе в залата и да тренира какъвто и да е спорт. Не съм обиден само за себе си, обиден съм за всички хора“, обяви Марко Косев в предаването „Часът на Милен Цветков“ по Нова телевизия.

„Аз съм посланик на България по света, аз развявам знамето, постигнал съм нещо. Какво да кажем за обикновените хора, които нямат гласност, нямат никаква изява, нямат на кого да се оплачат“, добави той.

„Досега, когато съм се финансирал сам, горе-долу между 3000 и 5000 лева отиват за един месец. Близо 60 000 лева годишно. Не искам да се отпуска само на мен, искам да се отпуска на всички. Една капка не прави море. Не знам защо е политика на държавата спорта да върви надолу. Това според мен се прави умишлено“, продължи Косев

„Тук кадърните ги гонят навън. Не са удобни на никой. Това е моето лично мнение. Ако утре ми дадат тези пари, пак ще стана световен шампион, но с помощта на държавата, а не на моите приятели. Нормално е да има спонсори, но къде е държавата? Спонсорството е лична инициатива, трябва да говориш сам с тези хора. Аз не мрънкам за мен. Мрънкам за тези деца, които идват след мен. Този спорт трябва да тръгне в някаква посока. Не да е на самотек 10 или 15 години“, смята още той.

„Не искам да казвам нищо, но където и да отида ще съм по-добре, отколкото в България. Не се отказвам от България, а от българския спорт. Не мога да кажа дали бих отишъл да се състезавам за друга държава, но това не е невъзможно. Отношението на държавата ми казва “Стига, до тук!“, завърши емоционалното си обръщение петкратният шампион по самбо.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.