Начало Джудо 10 факта за рожденика Иван Нетов

10 факта за рожденика Иван Нетов

10 факта за рожденика Иван Нетов
0

Рожден ден днес празнува едно от най-големите имена в българските бойни спортове – Иван Нетов. Емблематичният наш деец става на 54! Като състезател Нетов е покорил световния и европейския връх в два спорта – самбо и джудо.

След края на кариерата си обаче е и многократно по-успешен. Именно думата деец го определя най-добре, защото той далеч не се задоволява само с едно – да бъде, съдия, треньор или ръководител.

Екипът на Boec.BG подбра десет любопитни факта за именития наш сънародник.

Най-добрият съдия по самбо в цял свят

Това е безспорно и се доказва на всяко Световно и Европейско първенство, където неизменно е главен съдия. Дълги години за Нетов се говори с огромен авторитет в Международната федерация (FIAS) и оглавява съдийската комисия към Европейската централа по самбо.

Откривател на най-големите ни шампиони

Иван Нетов е откривателят на най-силната самбистка в категория до 80 килограма в света – Мария Оряшкова. Тя е една от най-успешните жени в цялата спортна история на страната ни, като дуото носи на България седем световни титли (една в плажно самбо) и още десет европейски, плюс злато от Европейските игри в Минск. В редиците на клуба на Нетов са били петкратният №1 на планетата по бойно самбо Марко Косев, братята Росен и Румен Димитрови, също покорили света в самбо, пионери в ММА и настоящем успешни ръководители.

Един от най-уважаваните българи в Русия

За Иван Нетов в Русия винаги се говори с огромен респект и дори страхопочитание. При споменаването на името му там винаги то е съпътствано с добри думи и пожелания към страната ни.

“На Фьодор Емеляненко съм съдийствал 90 процента от срещите, наистина е уникален. А когато първенствата са били в Русия, в повечето случаи на битките е идвал и Владимир Путин. Отговорността е много голяма, защото при нас често има оспорвани ситуации – спират се, преразглеждат се. И за да се избегне това, ме оставят аз да ръководя. Но никога не съм имал притеснения, че в залата е президентът на Русия. Самият той е и джудист, и самбист“, Нетов споделя в интервю за „Труд“ през 2016 година.

Сбъдва мечтата си за нова модерна зала в родния град

От няколко години Панагюрище може да се похвали с бижуто си – “Арена Асарел”. Така родното му място може да приема спортния и културния елит не само на България. Иван Нетов има честта да е управител на уникалното съоръжение, което е заобиколено от езеро с лодки. Една от атракциите е фонтан, на чиято водна завеса може да се прожектира видео.

“Това е сбъдната мечта на всички панагюрци“, признава Нетов. „Ходил съм много по света и затова всичко видяно искам да го приложа като организация и работа и тук. За щастие има такива големи родолюбци като проф. Д-р Лючезар Цоцорков, които инвестираха сериозни средства това спортно бижу да стане реалност и всички ние да се гордеем с него.”

Доказан шампион като състезател

Иван Нетов е световен и европейски шампион по самбо, носител е на общо 24 медала от континентални и планетарни първенства. В джудо успехите му го извеждат до две участия на Олимпийски игри, а след три елиминирани бойци в Атланта ’96 е на 45 секунди от медала, но силното бразилско лоби в съдийството му отнема отличието от ръцете.

На татамито в САЩ през 1996 Нетов отива без треньор, без масажист… Подготовката му е далеч от тази на руснаците например, които влагат половин милион долара за всеки свой джудист. Въпреки това той никога не се е оплакал, а е стискал зъби и е излизал за честта на България.

“Тогава най-болно ми беше не, че съм сам на Олимпийските игри, а че България няма никакви позиции сред съдиите в един толкова субективен спорт, което не се е променило и до днес. При това положение няма кой да те пусне, колкото и да си добър.”

Освен всичко споменато има второ място на Световните военни игри в джудо през 1994-а.

Извежда свой възпитаник до олимпийски медал

Като състезател не успява, но само осем години по-късно го постига като треньор. Нетов е бивш селекционер на националния отбор по джудо. На игрите в Атина 2004 Иван Нетов извежда до бронза Георги Георгиев след 24 години олимпийска суша за България в джудо без медал.

Именно това е последният роден носител на отличие от този спорт в най-големия форум на планетата. На практика България е имала един медал от джудо на Олимпийски игри за последните 42 години, благодарение на Георгиев и Нетов.

Георги Георгиев
Георги Георгиев

Джудист или самбист е?

Иван Нетов признава, че винаги се е дразнил, когато са го питали, какъв е всъщност: джудист или самбист.

“Защо трябва да ни разделят – ако можех и скок на височина щях да тренирам. Аз съм преди всичко спортист“, казва деецът в бойните спортове.

Обединява спорта в Панагюрище

В родния си град той учредява два спортни клуба, но това не е всичко. “Гордея се и с това, че в Панагюрище успяхме да обединим всички спортове в асоциация, на която съм и председател“, споделя още Нетов за „Труд“.

„Повечето дружества се разпаднаха – като ЦСКА. Ние обаче заедно решаваме всички проблеми, намираме финансиране, взаимно си помагаме. Българинът е свикнал да се оплаква. Аз не съм от тези. Човек на действията съм. И ако има повече хора, които да се захванат сами да си решават проблемите, а не да чакат на друг, вярвам, че и условията за живеене в България ще станат по-добри!”

Голям родолюбец и защитник на българщината

Въпреки че е обиколил почти целия свят и е имал доста предложения от други държави и като състезател, и като треньор, Нетов остава в България.

“Ние имаме уникални дадености – природа, храна, минерални извори… Единствено нямаме отношение към спорта, към образованието, към културата. Станали сме дребнави, всичко обръщаме в пари. Дори от децата в училище гледаме колко пари можем да изкараме. И все търсим вината у другите, не и у себе си. Но вярвам, че и това ще се промени.”

Честит празник на Иван Нетов!

Екипът на Boec.BG пожелава весел празник на този голям българин, дано продължава да е все така отдаден на всичко, с което се е захванал. За него винаги се говори с уважение извън пределите на родината. Нека бъде жив и здрав, много обичан и още по-успешен.

Снимки: Личен архив на Иван Нетов, FIAS, Българска федерация самбо, LAP.bg

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.