Начало Джудо Съдът оправда Ален Шмит. Мениджърът: Чувствам се облекчен!

Съдът оправда Ален Шмит. Мениджърът: Чувствам се облекчен!

Съдът оправда Ален Шмит. Мениджърът: Чувствам се облекчен!
0

Мениджърът на българския национален отбор по джудо Ален Шмит бе оправдан и на втора инстанция от Апелативния съд в Париж по делото за домашно насилие, заведено от бившата му половинка и националка по джудо Марго Пино.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Оправдателната присъда идва след тази на съда в Бобини през месец април. Шест месеца по-рано олимпийската шампионка заведе дело, с което твърдеше, че през ноември 2021-а ѝ е бил нанесен побой от Шмит в семейното им жилище в Сент Дени.

Доволен съм, че съдиите проявиха здрав разум – заяви пред френските медии Шмит, който от месец февруари е главен мениджър на българския национален отбор. – Това бе време на дълго чакане, много съмнения, много неуместни думи… Все неща, които много трудно понесох. Чувствам се облекчен!

Националите по джудо застанаха зад новия мениджър на отбора

Самата Пино не присъстваше на делото и бе представена от адвоката си. Обвинението искаше една година условна присъда за треньора.

Още от самото начало Ален Шмит обяви, че не е нанасял дори и най-малък удар на тогавашната си спътница в живота. Но след като ѝ казал, че ще замине за Израел, за да заеме поста на селекционер на женския национален отбор, тя изпаднала в ярост и жестока ревност. Стегнало се до истинска битка в жилището им, блъскане в стени и предмети, довели до синини и наранявания.

Двамата се срещнаха отново на Европейското първенство в София в края на април, на което българските джудисти спечелиха два медала (сребро на Янислав Герчев, бронз на Марк Христов и 7-о място на Денислав Иванов), а Пино взе бронз.

Треньор №1 на Франция оглави националните ни отбори по джудо

38-годишният Ален Шмит е бронзов медалист от световното през 2013-а в категория до 81 кг, пети на мондиала година по-късно, световен отборен шампион от 2011 г., призьор от множество престижни турнири. След края на състезателната си кариера се утвърждава в треньорската професия. Избиран е за треньор №1 на Франция.