Начало Джудо Узбек спря Ивайло Иванов в Токио

Узбек спря Ивайло Иванов в Токио

Узбек спря Ивайло Иванов в Токио
0

Една победа и една загуба. Това е равносметката за най-добрия български джудист Ивайло Иванов на Летните олимпийски игри в Токио. Най-добрият ни джудист стартир битката в категория до 81 килограма по фантастичен начин, но след това отпадна на осминафиналната фаза.

В първата си среща Ивайло излезе срещу 36-годишният ветеран Емануел Лученти и го победи с ипон за едва 28 секунда, което бе на бързата победа в тази фаза на турнира.

ivaylo ivanov
Иванов записа ипон в първата си среща. Снимка: LAP.bg

Битката за място на 1/4-финалите националът ни излезе срещу номер 7 в ранглистата Шарофидин Болтабоев. Двубоят бе изключително оспорван и продължи повече от 10 минути, след като и двамата не успяха да запишат точка в редовното време. Иванов бе много стабилен и уверен в началото, а и двамата джудисти показаха отлична защита. Съдията ги предупреди в началото, че не правят двоен захват и им даде по едно наказание. 25-годишният узбек получи второ за неправилно хващане на панталона, което постави Иво в много изгодна позиция.

Стигна се до „Златен резултат“, което време продължи близо 6 минути. В него няколко пъти реферът можеше да даде трето нарушение за Болтабоев, което моментално да го дисквалифицира, но не се случи. Вместо това съдията изгони неговият треньор, а Иванов също получи второ си предупреждение.

Умората и в двете джудоки бе много голяма и за наше съжаление, Иво пръв допусна да бъде изненадан и Болтабоев записа ва-дзари, което го прати напред в турнира.

Така България остава без медал от турнира по джудо, след като и тримата ни представители не успяха да стигнат до борбата за разпределянето на отличията.

Ивайло Иванов бе последният ни участник в турнира по джудо на Игрите в Токио. Снимка: LAP.bg

„Дадох всичко от себе си, но за жалост не успях да продължа, както исках – бяха първите думи на видимо разочарования Иванов пред БНТ. – Най-вероятно имаше трето наказание за Болтабоев, трябва да прегледаме срещата. Но така са решили съдиите. Бях подготвен да стигна по-високо.“