Начало Бокс Изкуствен интелект показа статистиката от боя между Фюри и Усик

Изкуствен интелект показа статистиката от боя между Фюри и Усик

Изкуствен интелект показа статистиката от боя между Фюри и Усик
0

Изкуственият интелект (AI) навлиза все по-осезаемо в нашия живот, а намесата му в спорта е, колкото неизбежна, толкова и необходима. За пръв път в историята автономна компютърна система броеше статистиката по време на боксов двубой и какъв по-добър момент за това от срещата за безспорната световна титла в тежка категория, провел се в Рияд през миналия уикенд между Тайсън Фюри (34:1:1) и Олександър Усик (22:0).

По традиция статистическите компании до момента ни даваха поглед върху пуснатите удари, точните попадения и силовите точни попадения. Затова сега ще видим какво е преброил AI.

Оказва се, че „Циганския крал“ е имал предимство в един-единствен показател – пуснатите удари. Той е отправил 574 опита, за да нарани съперника си, но от тях са влезли само 144, от които едва 23 са били силови. В същото време украинецът е опитал 490 удара, намерил е целта в 191 случая, а 51 пъти силният му замах е срещал целта си.

По-надолу нещата вече стават по-интересни, защото AI изчислява още куп събития. По отношение на агресията Усик отново има предимства от 24% срещу 20%. Отчитаме и 64% настъпление от страна на олимпийския шампион срещу само 28% за британеца.

Критиците на съдийското решение прибързано заявиха, че по-активен в хода на целия мач е бил Тайсън Фюри. Оказва се обаче, че той е вкарал повече удари от Олександър Усик само в два рунда – 5 и 6. През останалото време те са или близо, или предимството е осезаемо за източноевропееца.

Обръщаме поглед към тима удари, които са предприемали двамата и виждаме, че „Циганския крал“ приоритетно е използва левия си прав в главата на Усик. Цели 262 опита са били точно такива, което изглежда нормално с оглед факта, че насреща му е човек с обратен гард. По 69 опита има за дясно кроше в главата и десен прав отново в главата. 67 са опитите за ляво кроше. Надолу вече цифрите стават по-незначителни – 48 десни крошета в тялото, 21 десени ъпъркъта в главата, 13 леви крошета в тялото и 22 нестандартни удара. Той е провал единични комбинации в 52% от времето, 32% са били двойни, 11% тройни и само 6% са били четворни или повече.

Статистиките на Олександър Усик показват много по-голямо разнообразие. 155 пъти е пробвал десен прав в главата, което е и приоритетният му удар. След това 73 пъти са били левите прави в главата, 62 пъти левите прави в тялото, още толкова са левите крошета в главата, 55 пъти са десните крошета към главата и 50 са десните прави в тялото. Най-рядко е пускал леви крошета в тялото – 14, а 18 пъти са имал нестандартни удари. Виждаме и по-голям баланс в употребата на комбинации. 43% от ударите са били единични, 26% са били двойни, 11% са били тройни, а 19% са били четворни или повече.

Чисто статистически се оказва, че мачът за безспорната титла не е бил толкова равностоен, колкото изглеждаше в реално време, но точно затова спортът не се практикува от математици, а от атлети. Добрата новина все пак е, че решението в полза на Олександър Усик бе легитимирано от Изкуствения интелект.