Начало Без категория „33 години джудо“ отбелязаха в Монтана

„33 години джудо“ отбелязаха в Монтана

„33 години джудо“ отбелязаха в Монтана
0

В Монтана се проведе международния турнир „33 години джудо Монтана“. Турнирът бе и по повод 35-годишнината от треньорска дейност на доайена на монтанската школа по джудо и самбо Ташко Танов. Българският химн неведнъж е звучал на европейските и световните подиуми за Ташко Танов и състезателите му.

„Това е 23-ти турнир по джудо за деца и юноши до 15 години. Имаше клубове от България, Сърбия, Румъния и Русия. Това е най-стария турнир в България по своя характер. За мен другите би трябвало да говорят. Мога да ви дам една изватка за успехите на клуба. Имаме 1 500 медала от държавни илични шампионати, 46 медала от балкански игри и 56 медала от Европейски и Световни първенства по самбо и джудо. Първият европейски шампион до 20 години по джудо е Тереза Джурова от Монтана. Първият европейски шампион до 23 години е Ивайло Иванов- много са успехите ни“, разказва с гордост Ташко Танов, цитиран от bulnews.bg.

Ташко Танов е роден на 29 април 1960 година в Монтана. През 1981 г. завършва ВИФ „Георги Димитров“, педагогически факултет и бойни спортове. Отбива военна служба в АШВСМ „Чавдар“ към ЦСКА като треньор от 1981 г. до 1983 г. През есента на 1983 г. основава спортен клуб по бойни спортове „Слава 83“ Монтана-  годината се счита за начална за джудото и самбото в града. Удостоен е с почетната значка на гр. Монтана през 2003 година, а през 2010 година Българска федерация по самбо удостои Ташко Танов със званието „Заслужил треньор“ за високи спортни резултати.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.