Начало Без категория Президентът на МОК отвърна на критиките заради руснаците

Президентът на МОК отвърна на критиките заради руснаците

Президентът на МОК отвърна на критиките заради руснаците
0

Критиките на някои европейски правителства срещу плана за пълно връщане на руските и беларуските спортисти в международните спортни турнири накърнява автономията на спорта, заяви президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах в четвъртък.

Жалко е да се вижда, че някои правителства не желаят да уважават автономията на спорта, мнозинството в рамките на олимпийското движение, както и всички заинтересовани страни. Тези правителства не обръщат внимание на въпроса за двойните стандарти. Не видяхме нито един коментар за тяхното отношение към участието на спортисти от страни от останалите общо 70 войни и въоръжени конфликти по целия свят„, заяви Бах в края на заседанието на Изпълнителния комитет на МОК.

В сряда МОК издаде множество препоръки за международните спортни федерации, които вероятно ще позволят на спортистите от Русия и Беларус да се завърнат след забраната от миналата година след нахлуването на руските войски на украинска територия.

Кличко нападна президента на МОК: Служи на руските интереси!

Международният олимпийски комитет ще вземе отделно решение на по-късен етап за евентуалното участие на спортисти от Русия и Беларус на олимпийските игри в Париж догодина.

Правителствените намеси укрепиха единството в олимпийското движение. Не може правителствата да решават какви спортисти в кои точно състезания ще участват. Това би бил краят на световния спорт, какъвто го познаваме сега„, каза още Томас Бах, цитиран от ДПА.

Правителствата на Украйна, Полша, Чехия и други европейски държави не приеха евентуалното завръщане на руските и беларуските спортисти в международните турнири, защото войната на Русия в Украйна все още продължава.