Начало Други Световното джудо се сбогува с Тошихико Кога

Световното джудо се сбогува с Тошихико Кога

Световното джудо се сбогува с Тошихико Кога
0

Световното джудо загуби една oт най-големите си легенди за всички времена. На 53-годишна възраст след боледуване от рак почина Тошихико Кога. Роден в префектурата Сага, Япония, в близост до Токио той е олимпийски шампион от Барселона 1992г. и сребърен медалист от Атланта 1996г.

Кога е трикратен световен шампион (Белград 1989, Барселона и Чиба 1995). Шест пъти е първенец на Япония също така и член на залата на славата на световното джудо. Състезава се в категориите -71кг. и – 78кг. Вдъхновява редица поколения и ще остави дълбока следa в джудо с атрактивния си стил и коронните си техники – Соде цури коми гоши , Мороте и Ипон-сеои-наге.

На игрите в Барселона участва със скъсани връзки на лявото коляно и не може да използва любимите си техники въпреки това показва самурайски дух и воля за победа и печели състезанието. Той ще бъде запомнен като един от най-великите джудисти на всички времена. Успешен освен като състезател така и като треньор. През 2004 в Атина неговата състезателка Аюми Танимото печели олимпийското злато в категория до 78кг.

Освен с успехите си в спорта също така той работеше усърдно и допринасяше за развитието на младите спортни таланти в страната.

,,Искам да развия джудисти, които да бъдат ценни за другите хора.”

До ден днешен Кога е единственият човек от средна категория достигнал до финал в абсолютната категория на Шампионата на Япония през 1990г.

Надделявайки над много по-тежки съперници от него, където след десетминутна схватка губи от тогавашния хегемон в тежката категория – Наоя Огава, който по това време е бил два пъти по-тежък от него. Редица от големите имена в спорта изразиха съболезнования от загубата на шампиона и споделиха че Кога е бил техният герой и винаги са искали да подражават на неговото джудо.

Автор: Пламен-Калоян Тодоров

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.