Станимира Петрова цял живот е свързана с бойните спортове. Едва 8-годишна тя вече тренира таекуондо в родния си Асеновград. Талантът ѝ е увенчан с европейска и световна титла.
Започва да се занимава с бокс през 2014 г. и само няколко месеца по-късно в Чеджу (Южна Корея) става първата българка със световна титла в този спорт. Във визитката ѝ блестят и две европейски титли – от 2016 година и от 2018 година.
Става и безапелационен шампион на Европейските олимпийски игри в Минск (Беларус).
Станимира е едно от главните лица в книгата „Шампионски отбор за здравословна храна“, реализирана по проекта „Младите хора – Бъдещето на България – отговорни и активни“ на Асоциация „Докосни дъгата“.
Под ръководството на шеф Андре Токев боксьорката се развихри в кухнята. Ето кои три здравословни рецепти тя препоръчва на подрастващите шампиони:
Сьомга с домати и песто
(oколо 762 kcal)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Нарежете тиквичките на шайби и ги поставете в тава върху хартия за печене. Овкусете със зехтин, сол и черен пипер.
- Сложете филето от сьомга върху тиквичките, намажете го с песто и подредете отгоре чери доматите, нарязани на половинки.
- Печете в предварително загрята на 200°С фурна около 10 – 12 минути.
Продуктите са за 1 порция.
150 – 200 г филе от сьомга
2 тиквички
10 чери домата
3 с.л. песто
1 с.л. зехтин
черен пипер
сол
Пилешко с гъби и спанак
(oколо 757 kcal)
100 г гъби
150 г бейби спанак
2 бр. пилешки гърди
2 с.л. кашкавал
олио
черен и червен пипер
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Загрейте олиото в тиган и добавете гъбите, сол и черен пипер на вкус. След като гъбите започнат леко да потъмняват, добавете спанака и го оставете да се задуши за 2 – 3 минути. Махнете от огъня.
- Овкусете пилешките гърди със сол и черен пипер. Направете вертикални разрези, без да достигате до края на месото. Поставете пилешкото в намазана с олио тава. Напълнете разрезите със сместа от гъби и спанак. Поръсете с червен пипер и настърган кашкавал. Печете в предварително загрята на 200°С фурна около 20 – 25 минути.
Продуктите са за 1 порция.
Снимка: Радослав Първанов Снимка: Радослав Първанов Снимка: Радослав Първанов Снимка: Радослав Първанов
Лозови сарми с ориз и телешка кайма
(oколо 2480 kcal, за 1 порция: 620 kcal)
500 г телешка кайма
110 г ориз
1 глава лук
1 домат
3-4 с.л. олио
1 ч.л. черен пипер
сол
3-4 стръка магданоз
лозови листа
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Нарежете на ситно лука и го запържете в нагорещено олио. Добавете каймата и бъркайте непрекъснато, докато стане на трохи. Настържете домата с ренде и го прибавете към каймата. Измийте добре ориза, сложете го в тигана и задушете за 2 – 3 минути. Подправете с черния пипер, солта и магданоза и объркайте добре сместа.
- Вземете едно листо, сложете от сместа и го завийте. Повторете, докато завиете всички сармички. Наредете ги в тава и отгоре посипете с малко олио и сол. Налейте топла вода в тавичката (почти да се покрият сармите). Завийте тавата с фолио и печете около 60 минути на 180°С.
Продуктите са за 4 порции (20 сарми).