Начало Карате Каратист е номер 1 в спорта в Габрово

Каратист е номер 1 в спорта в Габрово

Каратист е номер 1 в спорта в Габрово
0

Състезателят по шотокан карате Иван Димитров е спортист номер 1 на Габрово за 2022 година. Той е носител на 40 медала от световни и европейски първенства, спечелил е над 180 отличия в кариерата си, а тази година стана световен шампион по шотокан карате.

Специални награди получиха мотоциклетистът Теодор Кабакчиев, лекоатлетът Християн Стоянов и ръгбистът Ивайло Иванов, футболистът Станислав Иванов, Симона Петкова и Мартин Райнов, също футболисти, хандбалистката Лидия Ковачева, автомобилистът Стефан Стоев, Мариела Пенева скокове на батут, колоездачът Мартин Маринов и Преслав Балабанов.

Треньор на годината стана Юлиан Георгиев, треньор в клуба по акробатика „Акро арт“ Габрово.

Десетте отличени най-добри спортисти според експертите за 2022 година са:

  1. Иван Димитров – Шотокан карате
  2. Михаела Цонева – Тенис
  3. Моника Стоянова – Киокушин
  4. Мирела Косева и Сияна Павлова – Скокове на батут
  5. Петьо Стефанов – Вдигане на тежести
  6. Илия Димитров – Ръгби
  7. Йордан Йорданов – Таекуондо
  8. Преслава Пенчева – Скокове на батут
  9. Мартин Христов – Лека атлетика
  10. Симеон Турлаков – Футбол

По този начин церемонията Спортист на годината в Габрово се състои от 2008 година, церемонията е 14-та по ред. От няколко години класацията се подрежда от Постоянната комисия по младежта и спорта към Общински съвет Габрово и експерти по спорта. За 2022 г. бяха номинирани 26 спортисти по информация на Светлозар Гатев, мениджър спорт към Общински спортни имоти.

Отбор на годината стана отборът от треньорите на всички колективни спортове в Габрово, това са 38 треньори. Колективните спортове в Габрово са представени от треньорите по волейбол, баскетбол, хандбал, ръгби и футбол.

„Пожелавам ви здраве и силна вяра, че ще успявате. Пожелавам ви никога да не забравяте тези, които за първи път са ви подкрепили и са осветили пътя ви към успеха. Това са вашите родители, треньори и приятели, това сме всички ние от нашата общност. За мен е привилегия да присъствам на това бляскаво събитие“, пожела кметът Таня Христова.

„Над всичко изплува един общ резултат, над 1200 габровски деца са пленени от магията на топката. Там където има топка, има нещо много специално и това е отборът. Всички колективни спортове имаме едно общо начало по улиците на Габрово, по игрищата, всички имаме един първи треньор. Този човек е предопределил съдбата ни до голяма степен от самото начало“, каза Росица Бакърджиева, дългогодишен състезател по хандбал, президент на българската федерация по хандбал до 2021 г. и ръководител на Общински спортни имоти в Габрово.

Снимка: Радослав Първанов