Начало Карате Историята на коланите в киокушин

Историята на коланите в киокушин

Историята на коланите в киокушин
0

Цветните колани в карате киокушин произхождат от джудото. Редът варира в някои групи, като например оранжевият е заменен с червен, но в по-голямата си част следват ранкинга на кю.

История на коланите в карате киокушин
Противно на общоприетото схващане, използването на цветни колани за обозначаване на ранг или способности в бойните изкуства не е отдавна, а се въвежда в началото на 20-ти век.

Съвременните кимона за карате и джудо са въведени от основателя на джудото – Кан Джигор, който първо се е заел с джиу-джицу. Той е бил с добра репутация на учител в родната си Япония и създава джудото от изследването си за джиу-джицу в края на 18-ти век.

Скоро след създаването на джудо около 1880 година, Джигор започва да награждава някои от своите ученици с ранга на Шодан, буквално означаващ „начална степен“, която е най-ниската ранг на черния пояс. Първите двама, които получават този ранг са Томита Цунейро и Сайго Широ.

В ранните дни на джудото, учениците не носят облеклата, с които днес свързваме много форми на бойните изкуства. Вместо това джудото е практикувано с традиционно кимоно с пълна дължина и с обикновен колан (оби).

През 1907 г. Джигор въвежда модерната униформа и по-тънките си оби. Цветовете се състоят от бяло и черно. Белият за по-малко опитните (мудаша), а черният за по-опитните юданши. Белият пояс показва, че ученикът е започнал скоро, но е изпълнен със знания.

Тази система за класиране е вдъхновена от съществуващата система за класиране на Дан в игрите Go, които са на над 5000 години. Преди това по-опитни ученици в различни форми на бойни изкуства в Япония са имали тенденция да получават свитъци, показващи техните способности и лиценз за преподаване.

Останалите цветове на коланите са добавени от треньора по джудо Миконосуке Кавиши, който ги е въвел около 1935 година, а целта е била да мотивира своите ученици за по-големи постижения. Те са адаптирани и към каратето от Гичин Фунакоши, който е основател на Шотокан карате.

Колани в карате киокушин
Системата на коланите в киокушин е въведена от основателя ѝ Масутацу Мас Ояма, който е бивш ученик по Шотокан.

Системата на коланите е разделена на 10 степени на кю (класове за начинаещи) и 10 на Дан (напреднали степени).

Всеки оцветен колан има две нива, а вторият е с ивица в края на колана. Белият (Mukyu) колан не представлява никакво ниво, а буквално означава „без степен“. Като такъв белият колан се използва от практикуващи, които все още не са оценени. Системата на коланите на Мас Ояма е следвала този ред от 60-те години, с изключение на червения колан, който е бил включен едва в последната година от живота му, като заменя по-рано използвания бял колан с една и две червени ивици за същите кю класове.

Пътят до колан в Киокушин не е кратък. Човек вероятно трябва тренира 2-3 пъти седмично в продължение на най-малко 5 години, преди да достигне ранг на 1-ви дан, или черен пояс. Първият Дан се счита за начало, като класирането на Дан достига до 10-ти Дан, като 10-та обикновено е запазен за основателя на системата или за ръководителя на организацията.

Може би най-четената и уважавана интерпретация на основните психологически изисквания на всяко ниво на колан е намерена в книгата „Будо карате на Мас Ояма”, написана от бившия ученик и преводач на Сосай Масутацу Ояма, Камерън Куин.

Ето извадка от тази книга:
БЯЛ КОЛАН
Ниво – чистота и потенциал
Тъй като притежателят му е нов, не е запознат с изискванията на киокушин карате и няма опит в това, сърцето на белия пояс е изпълнено с надежда. От тази надежда расте ентусиазмът да тренира и да се учи.

ОРАНЖЕВ КОЛАН
Ниво – стабилност
Първият цвят след първото ниво – свързан е с цвета на земята (почвата). Основният фокус на това ниво е разбирането на физическата основа.

Силата и напредъкът са изградени върху солидна основа. Основите са много засилени и се очаква да бъдат усъвършенствани.
На този етап трябва да се възприеме начин на живот и амбиция, благодарност, упоритост и жизненост. Всеки ученик трябва да се ангажира с посещаването на занятия. Притежателите на оранжеви колани трябва да бъдат ентусиазирани в тренировките и да мечти за по-големи постижения.

СИН КОЛАН
Ниво – лекота, адаптивност

Синьото символизира цвета на водата.
Синият колан е ниво, в което се развива основна способност за адаптиране и реагиране. Точно както водата се адаптира към формата на съда, в който е. Адаптивността расте чрез кумите (спаринг).
Независимостта започва да се утвърждава, ученикът се научава да адаптира карате така, че да отговаря най-добре на неговите физически сили и слабости. Развива се силно тяло, особено в торса и ръцете. Специално внимание се отделя на лицеви опори с помощта на предмишниците и върховете на пръстите.
По отношение на гъвкавостта (физическа и психическа), учениците на това ниво трябва да се справят сравнително добре с разтягане (което може да се постигне чрез редовно разтягане).

Ентусиазмът понякога угасва до степен на отчаяние, с желание за отказване. Не трябва да се забравя, че те са част от обучението – да бъдеш в състояние да разпознаеш препятствията по време на учението и да се справиш успешно с тях.

ЖЪЛТ КОЛАН
Ниво – твърдост
Освен концентрирането върху физически умения (като баланс, стабилност, координация и общите технически способности) в сравнение с предишните колани, жълтият изисква сериозно внимание към психологическите аспекти – възприемане, осъзнаване, сила на волята. От учениците се очаква да прилагат интелект и съзнание в координирането на основните физически понятия на карате с огромния потенциал на ума.

ЗЕЛЕН КОЛАН
Ниво – емоционалност

Зеленото е първо ниво на старшите цветове. Той е наясно със своя интелект и с това, че е много важно да си доброжелателен и състрадателен. Осъзнава се, че властта без мъдрост и състрадание е разрушителна и опасна.

Сосай заявява: Силата без справедливост е насилие; справедливостта без сила е безсилие.

Притежателят на зелен пояс вече има отлични постижения във всичките основни техники и основни движения. Той се научава да комбинира техниката си с бързина и сила, която е била развита чрез упорито обучение.

На това ниво всички зелени колани трябва да работят върху силата на карате. Зеленият пояс трябва да може да демонстрира тази сила.

Чувствителност и време – човек трябва да се научи да усеща намеренията и равновесието на противника и как да използва техниките си за максимален ефект. Действията са рефлекси, а не преднамерени движения. Една техника се случва естествено, без мисъл.

КАФЯВ КОЛАН
Ниво – Практическо/творческо

Това е много важно ниво в обучението, което трябва да се изпълнява със сериозна, отговорна и зряла нагласа.

Кафявият колан трябва да бъде много силен и много уверен при изпълнението на всички техники, като същевременно продължава да се стреми да постигне все по-високи нива на умение.
При спаринг трябва да има способността да контролира младшият опонент времево, от дистанция и чрез усещане. Младите ученици смятат, че могат да се доверят на кафявия колан, а кафявият колан трябва да зачита това доверие чрез честност, почтеност и лоялност.

Всеки кафяв колан трябва да се държи с смело и да има желязна воля, да има вяра в красотата на неизвестното, което предстои.

Подобрения в собствената техника се постигат чрез участие в турнири. По този начин човек може наистина да види дали обучението е ефективно.

„Облян в пот, посветен изцяло на това, което правя в тренировъчните сесии – аз надминавам живота и смъртта” – Мас Ояма.