Начало Борба Дудова с бронз в Загреб, Тайбе Юсеин остана пета

Дудова с бронз в Загреб, Тайбе Юсеин остана пета

Дудова с бронз в Загреб, Тайбе Юсеин остана пета
0

Българската националка Биляна Дудова спечели бронзов медал на турнира по борба Гран при в Загреб. В малкия финал при 62-килограмовите световната и четирикратна европейска шампионка се пребори за отличието срещу Лаис Нунеш де Оливейра (Бразилия) с 2:1. Другата ни представителка в дисциплината Тайбе Юсеин остана пета, след като отстъпи с 1:11 на Кайла Миракъл (САЩ), двукратна световна вицешампионка.

Дудова победи на старта с 4:0 китайката Хиао Жуан Луо, отстранила една от фаворитките – Айсулу Тинибекова (Киргизстан), бронзова олимпийска медалистка от Токио 2020, а след това падна от японката Сакура Мотоки – 1:8. На същата фаза претърпя поражение и Тайбе. Капитанката на националката постигна две победи – над испанката Лидия Турино с 4:0 и Дифуза Аимбетова (Узбекистан) с 10:0, но след това бе спряна от Грейс Якоб Бюлен (Норвегия), двукратна европейска шампионка, с 0:11.

Дудова и Юсеин се разминаха в Загреб, ще спорят за бронза

В репешажите и двете постигнаха нови две победи. Биляна се наложи над Виктория Весо (Естония) с 5:0, а Тайбе надира със същия резултат Енико Елекеш (Унгария). Третата българка в категорията – Мими Христова, загуби в първия кръг от Ана Паула Гонзалес (Канада) с 5:6 и отпадна. И трите момичета са шампионки от големи първенства и спорят за титулярното място в категорията за Евро 2023. Сега обаче те не успяха да излязат една срещу друга, но ще имат тази възможност на следващия турнир – „Александрия“ в Египет от 23 февруари, който е залегнал в критериите на националния треньор Петър Касабов. Другата ни представителка при жените днес – София Георгиева (68), загуби на старта от Дануте Домикаитите (Литва) с 1:12 и отпадна.