Начало Бокс Непобедим ли е непобеденият Усик? Говори един от хората, постигнали победа над украинеца

Непобедим ли е непобеденият Усик? Говори един от хората, постигнали победа над украинеца

Непобедим ли е непобеденият Усик? Говори един от хората, постигнали победа над украинеца
0

Олександър Усик (22:0) се превърна в новия безспорен световен шампион в тежка категория, дублирайки успеха си от полутежка, като в хода на професионалната си кариера е притежател на перфектен актив от 22 победи и нито една загуба. В аматьорската си кариера обаче олимпийският шампион от Игрите в Лондон през 2012 г. има записани 15 загуби в 109 срещи, което все пак доказва, че е човек и познава вкуса на поражението.

BBC влезе в контакт с един от онези неколцина боксьори, наложили се над най-голямото име в съвременния бокс, макар и през далечната вече 2005 г. Името му е Лукаш Вавржичек.

Обадиха ми се представители от Полша, а след това националният селекционер ми каза – извинявай, но украинците нямат човек в твоята теглова дивизия. Тогава се биех в полусредна категория, а от украинския отбор реагираха, като споделиха, че имат едно 18-годишно момче в средна, с което може да се бия. Това момче беше Олександър Усик. Той вече беше европейски шампион при кадетите. Беше доста по-един от мен, но си казах – защо не, нека се бием, и така и сторихме. Треньорът ми каза, че сме равни преди третия рунд и трябва да го бия в него, за да спечеля мача“, разказва Вавржичек.

В крайна сметка полякът триумфира с неединодушно решение, за да нанесе втора загуба на Усик при мъжете. Малко по-рано той губи от Сергей Скляров.