Начало Бокс Тежък жребий за боксьорите ни на квалификацията в Банкок

Тежък жребий за боксьорите ни на квалификацията в Банкок

Тежък жребий за боксьорите ни на квалификацията в Банкок
0

Българските боксьори нямаха особено голям късмет при жребия за олимпийската квалификация в Банкок (Тайланд). Националите ще трябва да преминат по доста трънлив път, за да извоюват място на Игрите в Париж след два месеца. По-рано днес бяха определени потоците в отделните категории, а за квоти ще боксират около 600 представители от 133 държави. От тях само 51 боксьори общо при мъжете и жените ще се сдобият с място във френската столица.

Златислава Чуканова ще започне атаката на квота при 50-килограмовите срещу венецуелката Тайонис Седено. Европейската вицешампионка трябва да достигне до полуфиналите, за да вземе виза за Париж, а на пътя ѝ може да застане силната ирландка Дайна Муурхауз.

В категория до 60 килограма Аслъхан Мехмедова трябва да влезе в Топ 3. Тя започва участието си с рутинираната канадка Терис Смит, а при успех може да срещне британката Ейми Броудхърст. При 66-килограмовите Джоана Нуамеруе се завръща след тежка контузия на рамото и още в първия кръг ще играе с шампионката на Азия Навбахор Хамидова (Узбекистан). За да вземе квота, тя трябва да достигне до полуфиналите. Националките на България са водени от Борислав Георгиев и Роман Цветков.

При мъжете Ергюнал Себахтин в катеогрия до 51 килограма ще започне участието си срещу представителя на Йордания Хутхаифа Ешиш. Европейският бронзов медалист трябва да стигне полуфиналите, за да вземе квота, а сред потенциалните му противници по пътя е световният вицешампион Роско Хил от САЩ.

При 63,5-килограмовите европейският вицешампион Радослав Росенов също преследва полуфинал, като тук и петото място ще осигури участие в Париж. Той ще стартира с чеха Давид Карбас, а сред потенциалните му съперници преди полуфиналите е много силният монголец Цендбатар Ерденебат, който е с 10 поредни победи на професионалния ринг и е четвъртфиналист от Игрите в Токио.

В категория до 80 килограма Кристиян Николов започва участието си с индиеца Абхиманю Лура. Николов трябва да влезе сред първите трима за квота за Игрите и има много тежък поток пред себе си.

При най-тежките (+92 кг) Петър Белберов се нуждае от достигане до полуфинал, за да се класира за Олимпийските игри. Той ще срещне в първия си мач Югур Айдемир (Турция), а сред най-опасните имена в потока му е арменецът Давит Чалоян. Мъжете са предвождани от Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров.

Началото на квалификацията е утре, 24 май. До момента България има четири квоти, спечелени от Станимира Петрова (54 кг), Светлана Каменова (57 кг), Хавиер Ибаниес (57 кг) и Рами Киуан (71 кг).

Програма, първи мачове:

На 24.05

Джоана Нуамеруе (66 кг) – Навбахор Хамидова (Узбекистан)

На 25.05

Ергюнал Себахтин (51 кг) – Хутхаифа Ешиш (Йордания)

Кристиян Николов (80 кг) – Абхиманю Лура (Индия)

На 26.05

Радослав Росенов (63.5 кг) – Давид Карбас (Чехия)

На 27.05

Аслъхан Мехмедова (60 кг) – Терис Смит (Канада)

На 29.05

Петър Белберов (+92 кг) – Югур Айдемир (Турция)

На 31.05

Златислава Чуканова (50 кг) – Тайонис Седено (Венецуела)