Начало Самбо и бойно самбо Трябва да се обърне повече внимание на бойните спортове

Трябва да се обърне повече внимание на бойните спортове

Трябва да се обърне повече внимание на бойните спортове
0

„Трябва да се обърне повече внимание на бойните спортове у нас от страна на държавата“. С този призив са излизали не един и двама ръководители на различни бойни федерации у нас. Техният призив обаче остава „глас в пустиня“.

Доказателство за това е отминалото световно първенство по самбо и бойно самбо в Казабланка, Мароко, където нашите бойци отново се окичиха със златните медали.

Българският национален отбор по самбо и бойно самбо се завърна от Мароко с шест отличия, сред които и два златни медала на Марко Косев и Веселин Иванов. Тези бойци донесоха огромна слава на България със своето представяне, особено Косев, който стана единствения човек с пет световни титли. Тези хора са определяни в чужбина като „супергерои“.

Какво получиха те от държавата? Министърът на спорта Красен Кралев награди медалистите ни от Казабланка с почетни плакати, давайки им символична премия за добре свършената работа.

Как стоят нещата обаче в чужбина? В една Молдова вчера техният представител Сергей Ошлобану, който спечели световна титла от първенството в Мароко, получи премия в размер на 100 000 молдовски леи. Това е малко над 9000 български лева, но също така трябва да се има предвид, че и животът в Молдова е много по евтин.

Тук  е логичният въпрос е да се запитаме, а Марко Косев, който пак повтарям е петкратен световен шампион, не заслужава ли повече от един почетен плакат и символична премия? Този човек вчера призна, че е получил 3 000 лв. от Стоян Саладинов, за да може да проведе нормална подготовка. Ако петкратният ни световен шампион изпитва финансови трудности при провеждането на подготовка, тогава какво да кажем за другите ни бойци, за младите ни таланти? Къде е държавата в този момент? Тя не трябва ли да подкрепя своите национали не само, след като са спечелили медали, но и по време на тяхното развитие?

Този проблем с финансирането е не само в самбото, но и в кикбокса, муай тай, каратето и много други бойни спортове.

Преди няколко дни министър Кралев също обърна внимание, че трябва да се смени философията на финансиране на спортните федерации у нас.

Не трябва да има разделение на олимпийски и неолимпийски спортове, тъй като това е Министерство на спорта, а не Министерство на олимпийските спортвове. Има неолимпийски федерации, които са с огромно социално значение и бележат бум в развитието. Те трябва да бъдат погледнати от държавата с двете очи. Такъв пример са бойните спортове, които са ангажирали 20 000 младежи, ученици.“, сподели Кралев пред БНТ.

Думи, достойни за уважение, но още Васил Левски го е казал преди много време „Дела трябват, а не думи“.

Автор: Митко Недков