Начало Бокс Карето в тежка категория води с една обиколка на останалите

Карето в тежка категория води с една обиколка на останалите

Карето в тежка категория води с една обиколка на останалите
0

Коментар на редактора Красиан Митев

Ситуацията в най-реномираната категория в професионалния бокс мого се промени само в рамките на един месец. Всички очаквахме да видим унификация между победителя в битката Олександър Усик и Антъни Джошуа с Тайсън Фюри.

Вероятно е имало и малцина, които са повярвали на Краля на циганите, че се оттегля от големия спорт. Вместо това обаче се заформиха други две любопитни двойки и почти сигурно ще видим на ринга Усик срещу Дионтей Уайлдър и Фюри – Джошуа. Какво можем да очакваме от тези битки и защо можем да определим това каре като Голямата четворка?

Първо, преди всичко Бронзовия бомбардировач трябва да спечели мача си с Роберт Хелениус на 8 октомври. Американецът е сочен за фаворит, но в „кралската дивизия“ изненадите не са кът и обръщат събитията на 180 градуса много бързо. Потенциалният сблъсък между Усик и Уайлдър следва да бъде през първото тримесечие на 2023 година в САЩ.

Преди това пък британците ще видят мечтаната за тях битка между Фюри и Ей Джей, която е сигурна на 90 процента за месец Декември в Уелс. Сблъсъкът не е това, което трябваше да бъде при първото си уговаряне. Позагуби от блясъка си, след като Антъни вече не държи три от четирите пояса и дори нареди две поредни загуби, а с това беше разклатена много позицията му на голям шампион.

Към момента не се вижда с какви аргументи той ще излезе да търси победа срещу комплексния Тайсън Фюри и дори е обречен. Една от основните причини, според мен, екипът му да го прати като жертвен агнец в такъв мач е финансова. Еди Хърн и компания вече са опрени до стената заради трите загуби на Джошуа в последните му пет битки.

За тях това е възможност да приберат огромни ресурси и да промотират изцяло английски сблъсък. Такъв беше и последният на Фюри при завръщането му у дома на „Уембли“ по-рано тази година, но Дилиън Уайт е много по-малка хапка за неговата уста. След като сложи и скалпа на Джошуа на ревера си Тайсън може с огромна инерция да влезе в евентуална обединителна битка срещу другите двама от големия квартет, а именно Усик и Уайлдър.

Там вече сблъсъкът изглежда много по-непридвидим. Уменията категорично са на страната на украинеца, но главата му може да бъде „откъсната“ при миг загуба на концентрация от единична бомба с дясната ръка на Америка в бокса.

Към момента всички останали бойци са много зад споменатата четворка. Има още няколко актуални имена, но те не биха представлявали сериозна опасност за тях, а и не привличат нужния поток зрителски и финансов интерес, какъвто се очаква за шампионски мач. Все по-наушумяло е едно друго име – Джо Джойс. Кой знае, може би с още една победа и да успее да се добере до битка за титлата. Все пак може да не живеем в „Златната ера“ през 90-е години, но и в наши дни има много класа на върха на хранителната верига.

Красиан Митев Красиан Митев е роден на 25.06.1995 година в град София. Учи Право в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Работи като редактор в сайта Sportnamasa.com от февруари до юли месец 2017 година. От септември месец 2017 година е част от първия български спортен сайт Topsport.bg. В началото на октомври месец 2018 година започва работа в популярния портал за бойни спортове - Boec.BG, а и за международната му версия Boec.COM.