Начало Бокс Стефани Койков преди битката с Антъни Ярд: Явно ме подценява

Стефани Койков преди битката с Антъни Ярд: Явно ме подценява

Стефани Койков преди битката с Антъни Ярд: Явно ме подценява
0

Остават точно 10 дни до срещата на Стефани Койков изправи срещу един от най-опасните британци в лека тежка категория – Атъни Ярд. Двубоят, който ще бъде с продължителност 10 рунда, е насрочен за 19 ноември в Телфорд, Великобритания. Основото събитие на галата е между Лиам Дейвис и Йонут Балута.

30-годишният великотърновец, който живее и тренира в Германия, даде интервю за предаването „Спортът във Фокус“ на Радио „Фокус“. Boec.BG публикува част от него без редакторска намеса.

Стефани, няма как да не започнем интервюто с въпроса как се стигна до двубой с един от най-известните боксьори в лека-тежка категория, като Антъни Ярд. Той е бивш претендент за световната титла на WBO и почти сигурен опонент на носителя на три световни пояса Артур Бетербиев. 

Да, това е елиминационна битка, един от двамата ще се изправи срещу Бетербиев. Интересното е, че той – гледах му интервюто, преди пет дни беше пуснал – той се е насочил към неговия си мач де факто за Бетербиев. Явно ме подценява нещо и не ме е сложил като сложна битка. Но мисля, че ще му се види зор и ще дам всичко от себе си, за да се получат нещата, както сме тренирали през тези осем седмици, защото подготовката ми е осем седмици. Не е много, не е малко, както за мен, така и за него. Мисля, че ще съм подготвен на 100%.  

Кой помогна за организирането на този двубой? 

Васко Алексеев – промоутър, който е в България. От известно време имаме контакт с него – пишем си, не се познаваме лично. Той ми се обади, аз имам тук мениджър, който е немец, и ми каза: „Има някакъв вариант да играеш с Антъни Ярд“. Аз се обадих на моя мениджър и го попитах дали има нещо против да чуем офертата, да чуем как ще процедираме. Той каза „Няма проблем, дай да чуем офертата“. Казаха ни 19 ноември, този месец. Видяхме условията, видяхме договора и приехме. Започнахме и по-сериозна подготовка за мача. 

За колко време се случиха нещата? Мисълта ми е – от това да ти кажат за двубоя до самото му организиране и до обявяването?  

Ние знаем от осем седмици, официално – преди вече шест, но ние знаехме, че преди осем седмици ще се случат нещата. Не бяхме го обявили, пазехме го в тайна още. 

Галата, на която ти ще срещнеш Антъни Ярд, я организира небезизвестният промоутър Франк Лорън. Да ни кажеш някакъв досег до него? 

За първи път ще играя в такава зала, за първи път ще имам някакви допирни точки с тях. Досега не съм играл, не съм имал никакви общи тренировки, дори нямам никакъв контакт, това просто беше късмет. И се надявам тоя шанс да е в моя полза, защото може би това е мачът на живота ми, може да се промени всичко в този мач. 

В една от най-авторитетните ранглисти – тази на сайта boxrec.com, ти си под №248, а Ярд е десети. Какъв е коментарът ти за това? 

Аз за „Boxrec“- ранглистата не съм играл с много сериозни противници, по положението, че това е също и до финансова гледна точка. За да платиш на някой сериозен противник да си премериш силите, ти трябва да му платиш той да дойде. Ние сме от многото боксьори, които са сами – търсят си спонсори, организира мениджърът мач според бюджета, който имаш, и така. А пък те са голяма организация, могат да си позволят противници от цял свят. И играят, не са лоши боксьори, но аз имам много аматьорски срещи, така че изобщо не се подценявам и мисля, че ще се раздам много добре. 

Успех над английския боксьор със сигурност ще промени кариерата ти, което предполагам, ти дава още повече стимул за този двубой, нали така? 

От няколко дни му гледам интервютата, какво говори, как се държи. Не споменава като цяло за мен, в смисъл, явно не съм му фигура в тая среща. Няма ме като конкуренция явно, което е много по-добре. Също така Джошуа не беше взел като голяма конкуренция дебеличкия Анди Руис, обаче той обърна мача. Никога не подценявай.