Начало Борба България остана без квота за Токио при класиците

България остана без квота за Токио при класиците

България остана без квота за Токио при класиците
0

Класиците ни спечелиха един медал – бронз, дело на Айк Мнацаканян в неолимпийската категория – до 72 кг.

Българският национален отбор по борба в класическия стил не успя да вземе квота за Олимпийските игри в Токио догодина още на Световното първенство. И тримата ни борци, които участваха днес на шампионата на планетата, отпаднаха преди полуфиналите в своите категории, като не успяха да стигнат и до репешажи.

Иво Ангелов бе най-близо до това да вземе виза за Игрите догодина. Той записа три победи в категория до

Иво Ангелов

60 кг., включително и над бронзовия медалист от предходното Световно първенство – Уелихан от Китай. На 1/4-финалите обаче Ангелов бе спрян от Али Реза Неджати. Иранецът загуби на полуфиналите от японеца  Кеничиро Фумита и така участието на българския борец приключи.

Даниел Александров записа победа и поражение в категория до 77 кг. „Скейтъра“ започна с успех над Жаир Муньос от Колумбия, но след това загуби от Роман Власов. Руснакът е двукратен олимпийски и двукратен световен шампион. Въпреки това, Власов отпадна в следващата фаза и не успя да изтегли Александров в репешажите за бронза.

Даниел Александров

Милослав Методиев пък не записа и победа в категория до 130 кг. на шампионата на планетата. Той загуби първата си схватка от представителя на домакините – Муминджон Абдулаев. Казахстанецът загуби на 1/4-финалите и така участието на Методиев приключи.

Милослав Методиев

Припомняме, че шампионатът на планетата по борба, който се провежда в Казахстан е първа опимпийка квалификация за Токио 2020 година.

Утре започват жените, като първи от нашите в Нур-Султан ще излязат Миглена Селишка, при 50-килограмовите и Евелина Николова, която ще спори в категория до 53 кг. И двете ни представителки са настоящи сребърни медалистки от шампионата на Стария континент, който се проведе през април в Букурещ, Румъния.

Световното първенство по борба може да следите ТУК.

Снимки: Костадин Андонов

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".