Начало Борба България влезе в топ 10 в класирането по медали на Световната купа по борба

България влезе в топ 10 в класирането по медали на Световната купа по борба

България влезе в топ 10 в класирането по медали на Световната купа по борба
0

България влезе в топ 10 в класацията по медали на Световната купа по борба, която се проведе между 12 и 20 декември в сръбската столица Белград. Страната ни зае престижната десета позиция. Родните борци спечелиха 1 златен и 4 бронзови медала на шампионата.

Юлияна Янева спечели за първи път в кариерата си златен медал на голямо състезание при жените, надделявайки над всичките си опонентки в категория до 72 кг.

Еврошампионките Миглена Селишка (до 50 кг.) и Мими Христова (до 65 кг.), спечелиха бронзови медали в своите категории.

За първи път от доста време с отличия от голям турнир се завърна отбора ни по свободна борба. Георги Вангелов, който е носител на пояса „Дан Колов“, грабна бронза при 57-килограмовите, а Ахмед Батаев спечели отличие в категория до 97 кг.

Георги Вангелов

Класирането по медали спечели съставът на Русия. „Сборная“ взеха общо 17 златни, 2 сребърни и 5 бронзови отличия. На второ място се наредиха Киргизстан – 3 златни и 5 бронзови медала, а трети са Беларус с 2 титли, 1 сребро и 7 бронза.

Общо 11 страни спечели поне по 1 титла от шампионата, провел се в Сърбия.

Ето и топ 11 в класирането по медали:

 1. Русия – 17 златни, 2 сребърни и 5 бронзови медала
 2. Киргизстан – 3 златни и 5 бронзови медала
 3. Беларус – 2 златни, 1 сребърен и 7 бронзови медала
 4. Унгария – 1 златен и 5 сребърни медала
 5.  Полша – 1 златен, 3 сребърни и 3 бронзови медала
 6. Молдова – 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала
 7. Армения – 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала
 8. Украйна – 1 златен, 1 сребърен и 9 бронзови медала
 9. Германия – 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала
 10. България – 1 златен и 4 бронзови медала
 11. Гърция – 1 златен медал

Георги Куситасев Завършва бакалавърска степен със специалност „Печатни комуникации“ в Университет за Библиотекознание и Информационни технологии – УНИБИТ. Магистърска степен „Журналистика и медии“ придобива във Факултета по журналистика към Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Започва журналистическата си кариера през 2013 година във вестник „Земя“ като стажант-репортер в спортния отдел, след което минава стаж и в най-стария български спортен сайт – ТОПСПОРТ. Следва първи досег с „малкия екран“ – стаж в Националната телевизия. От 2017 до 2019 г. работи в спортния отдел на ТВ+ като репортер, редактор и водещ на спортни новини и предаване. От 2019 година до днес пише статии за спортния сайт на „Инвеститор медия груп“ - Boec.bg, а от март 2021 до октомври 2022 година е част от екипа на телевизия АГРО ТВ. От октомври 2022 година е водещ на спортни емисии по Радио "Фокус" и спортен редактор в Агенция "Фокус".