Начало Борба МОК обявява първите одобрени неутрални борци за Олимпийските игри в Париж

МОК обявява първите одобрени неутрални борци за Олимпийските игри в Париж

МОК обявява първите одобрени неутрални борци за Олимпийските игри в Париж
0

В събота Международният олимпийски комитет обяви индивидуалните неутрални спортисти, които могат да участват в игрите в Париж през 2024 г., като 16 борци бяха допуснати до участие в игрите.

През март 2024 г. Изпълнителният съвет на МОК създаде група за преглед и допускане на индивидуалните неутрални спортисти (AINERP), която да оцени допускането на всеки спортист с руски или беларуски паспорт да участва в Олимпийските игри Париж 2024 г., както и на техния помощен персонал.

От 16 одобрени борци, 10 са притежатели на руски паспорти, докато шестима са притежатели на беларуски паспорти. По време на квалификационните събития на United World Wrestling, AIN с руски паспорти спечелиха 16 квоти, а притежателите на беларуски паспорти спечелиха 10 квоти.

Според МОК броят на допустимите спортисти може да е по-малък от броя на спечелените квотни места. В такива случаи тези квотни места ще бъдат преразпределени на спортисти от други НОК в съответствие с квалификационната система на съответния МФ.

Борците, които се считат за допустими, ще се състезават като AINs, без никакви знамена или препратки към съответните им държави. Освен това националните химни на Русия и Беларус няма да бъдат изпълнени в случай на раздаване на медали на тези спортисти.

Руски паспорт:

Свободен стил
Начин МОНГУШ
Шамил МАМЕДОВ
Арслан БАГАЕВ
Абдула КУРБАНОВ

Класически стил:
Алън ОСТАЕВ
Магомед МУРТАЗАЛИЕВ

Женска борба
Наталия МАЛИШЕВА
Вероника ЧУМИКОВА
Алина КАСАБИЕВА
Елизавета ПЕТЛЯКОВА

Беларуски паспорт:

Свободен стил
Yahor AKULICH
Uladzislau KAZLOU

Класически стил:
Абубакар ХАСЛАХАНАУ
Дмитрий ЗАРУБСКИ

Женска борба
Виялета РЕБИКАВА
Кристина САЗИКИНА

тагове: