Начало Борба Назарян и Милов са на полуфинал в Загреб

Назарян и Милов са на полуфинал в Загреб

Назарян и Милов са на полуфинал в Загреб
0

Кирил Милов и Едмонд Назарян стигнаха до полуфиналите в класически стил на европейското първенство по борба в Хърватия и са последните български национали, които могат да стигнат до титли в категориите си. По-късно днес класическия стил има и три схватки за бронзови отличия.

Миналогодишният вицешампион Назарян започна турнира на 60 кг с победа със 7:3 срещу Нихат Мамадли от Азербайджан, след което българският национал спечели експресно с 8:0 срещу унгареца Ерик Торба след няколко пренасяния още в първата част. Следващият съперник на Назарян ще бъде арменецът Кеворк Гарибян, който е еврошампион от 2020.

В другия поток световният първенец от 2021 Виктор Чобану от Молдова изхвърли от турнира действащия европейски шампион Керем Камал от Турция, който миналата година победи Назарян на финала в Белград. Това бе безспорно най-актрактивната схватка на целия турнир, тъй като Чобану стигна до туш едва след 17:8 технически точки.

Кирил Милов не загуби точка на 97 кг по пътя към полуфиналите. Българският национал и действащ шампион започна срещу естонеца Рикард Карелсон и приключи с него след партера в първата част с техническо превъзходство. На четвъртфиналите Милов направи почти същото срещу Михаил Каджая. Българинът пренесе три пъти сърбина от партер за седем точки и добави още една с избутване през втората част за крайното 8:0.

На полуфиналите Милов ще се изправи срещу италианския национал Николоз Какелашвили, който през кариерата си има два медала от европейски първенства. В другия поток все още личи името на живата легенда Артур Алексанян. 31-годишният арменец има олимпийска титла, четири световни и още пет европейски.

Други двама българи ще чакат класиране на репешажи, след като загубиха схватките си на четвъртфиналите в Загреб. На 67 кг Иво Илиев бе отстранен от миналогодишния шампион Мурат Фират от Турция след поражение с 3:5, като преди това българинът записа победа с 5:4 срещу шведа Никлас Йолен. Дейвид Димитров стартира на 72 кг с 9:0 срещу финландеца Матияс Липасти, но на четвъртфиналите бе победен от световния вицешампион Улви Ганизаде от Азербайджан.

Росиан Дермански отпадна от турнира след поражение с 3:4 срещу германеца Роланд Шварц, който загуби на четвъртфинал срещу турчина Бурхан Акбурак.

На репешажите в обедната сесия Семьон Новиков надви с 8:0 румънеца Нику Ойог и бългаският национал ще се бори за бронз на 87 кг класически стил срещу швейцареца Дамиан фон Ойв.