Начало Борба Христо Маринов: Можехме да спечелим още една квота

Христо Маринов: Можехме да спечелим още една квота

Христо Маринов: Можехме да спечелим още една квота
0

Христо Маринов сподели своя коментар за представянето на националите по борба на европейската олимпийска квалификация в Будапеща, Унгария. Надпреварата приключи в неделя, а България завоюва четири квоти – на Миглена Селишка, Евелина Николова, Георги Вангелов и Кирил Милов. 

По мнение на президента на Българска федерация по Борба страната ни е била ощетена от съдиите за още една квота. Айк Мнацаканян загуби от Александър Чехиркин с 6:7 в полуфиналите в категория до 77 кг на класическия стил.

„Можехме да спечелим и още една квота, но съдиите явно и брутално порязаха Айк Мнацаканян на полуфиналите. След като Айк поведе с 4:0, на руснака му дадоха абсурдни две точки и необяснимо предупреждение за нашия борец. Всичко беше тенденциозно и добре наредено. След това съдиите продължиха да накъсват борбата, не зачетоха претест от нашия треньорски щаб и така подариха победата със 7:6 на руснака. Реално на Айк си му взеха квотата.

Разбира се, подадохме контестация, но едва ли ще има преразглеждане на резултата. Най-много да накажат рефера за една-две срещи. Надявам се на олимпийската квалификация в София да се съобразят, че сме домакини, и да няма подобно порязване от страна на съдиите.“

Българските национали имат още един шанс за квота за Токио 2021 – световната квалификацията, която ще се проведе в София от 6-ти до 9-ти май.

„Реално имаме шансове за още 3-4 квоти. В свободната борба момчетата също направиха много силни борби в Унгария и останаха на крачка от визите. Георги Вангелов беше безапелационен… При жените Миглена Селишка и Евелина Николова се бори със сърце и си взеха квотите. Мария Оряшкова поднесе приятна изненада и стигна полуфиналите… Имаме потенциал за още.“

България вече има 5 олимпийски квоти, като по-рано виза за Токио спечели Тайбе Юсеин (62 кг) от Световното първенство през 2018 г.