Начало Бокс 30 години по-късно „Сарафа“ очаква признание от Българската федерация по бокс (ВИДЕО)

30 години по-късно „Сарафа“ очаква признание от Българската федерация по бокс (ВИДЕО)

30 години по-късно „Сарафа“ очаква признание от Българската федерация по бокс (ВИДЕО)
0

Серафим Тодоров безспорно е една от най-големите звезди в историята на българския бокс, тъй като е единственият човек, побеждавал Флойд Мейуедър-младши в двубой на ринга. Но кариерата му приключва едва на 28-годишна възраст, защото достига своя пик в най-голямата криза в България и в същото време пропуска възможността, за да влезе при професионалистите и да пожъне успехите, за които е орисан. Но съдбата се оказва жестока с него и той пада от върха за 6 месеца, за да изпитва днес угризенията на човек, който не е получил шанса, за да реализира потенциала си. Почти 30 години по-късно той очаква да получи признание от Българската федерация по бокс, като бъде назначен за треньор. Това признание прави той сам в интервю за Nova.

През 2016 г. „Сарафа“ напуска България и се мести да живее в Германия. Там децата му се адаптират много по-бързо и свикват с живота далеч от дома, докато той милее за родното си място до степен, до която иска да ги върне всички у дома. За целта обаче трябва да е сигурен, че бъдещето им ще бъде подсигурено.

Тодоров иска да се превърне в един от хората, които да възродят българския бокс, като предаде познанията си в спорта на следващото поколение. Той е трикратен световен и трикратен европейски шампион в две различни теглови категории. През 1996 г. печели сребърен медал на Олимпийските игри в Атланта, където именно побеждава Флойд Мейуедър, макар младият американец да е считан за голямата звезда в надпреварата.

Серафим споделя още за най-тежкия удар, който получава в кариерата си, а именно за периода, когато получава предложение от Турската боксова федерация, за да се боксира за страната на Световното първенство през 1998 г. Тогава той е блокиран от родната федерация с искане за $300 хил., за да бъде освободен и пуснат, да се състезава за друга страна. Именно тогава решава, че трябва да спре със спорта и животът му се срива из основи. Единствено зад него остава семейството и именно то е мотивацията, за да изплува отново.

Преди два месеца той се срещна с Конър МакГрегър на голяма бойна гала в София, където „Прословутия“ му отдаде огромна почит и дори се обади на Мейуедър, за да му покаже с кого е имал възможност да се запознае в България.