Начало Бокс Боксьорите, които влязоха в политиката
0

Боксьорите, които влязоха в политиката

Боксьорите, които влязоха в политиката
0

След приключване на кариерата си редица спортисти мислят как да продължат да се развиват в живота. Изключение не правят и боксьорите. Някои стават треньори, а други се насочват в политиката. Именно пет такива имена ще разгледаме надолу.

Витали Кличко
През 2006 г., след обявяването на приключването на кариерата си, бившият световен шампион в тежка категория Витали Кличко преминава в политиката. До 2014 година украинец два пъти заема второ място в кметските избори на Киев, като двата пъти става депутат на градския съвет в украинската столица. През 2012 г. успява да пробие с партията си във Върховната Рада и да стане депутат.

От есента на 2013 г. до пролетта на 2014 г. Кличко беше един от тримата лидери на Евромайдана – масов протест в подкрепа на подписването на Споразумението за асоцииране между Украйна и Европейския съюз. На предсрочните президентски избори през 2014 г. Кличко имаше реален шанс за победа, но реши да не се кандидатира в полза на бъдещия победител Петро Порошенко. Вместо това Кличко от третия опит става кмет на столицата на Киев. На следващата година той отново печели кметските избори и все още е начело на Киев.

По време на активната си политическа кариера Виталий се завърна на ринга. През 2008 година си върна титлата на WBC, която държеше до окончателното си отказване от бокса през 2013 година.

Мани Пакиао
Действащият шампион на WBA Мани Пакьяо влезе в политиката през 2007 година. Опитът му да пробие в Конгреса (долната камара на филипинския парламент) от либерална партия беше неуспешен и Мани загуби изборите, за да постигне целта си и да стане конгресмен три години по-късно.

През 2016 г. Пакиао печели изборите за Сенат (горната камара на филипинския парламент). Като сенатор боксьорът подкрепи връщането на смъртното наказание във Филипините.

Николай Валуев
Гигантът от Санкт Петербург отказал двубой с Витали Кличко поради предварително планирана операция за отстраняване на доброкачествен мозъчен тумор. Туморът, който е резултат от акромегалия, доведе до прекратяване на кариерата на бившия световен шампион през 2010 година.

През 2011 г. и 2018 г. Николай става депутат от Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация. И в двата случая от проправителствената партия „Единна Русия“.

Алексис Аргело
Може би най-добрият боксьор в историята на Никарагуа. Аргело стана световен шампион в три тегловни категории, а през 1995 г. боксовата му кариера приключи.

Дори докато беше на ринга, Алексис взе активно участие в никарагуанската политика. През 2004 г. е избран за заместник-кмет на столицата на щата Манагуа. Интересното е, че той се кандидатира за изборите от SFNO – партията, която по едно време замрази банковите му сметки и го принуди да емигрира от страната.

През 2008 година Аргело стана кмет на Манагуа от SFNO, но изборът му е помрачен заради множество твърдения за фалшифициране на гласове.

На 1 юли 2009 година легендата на бокса е намерен мъртъв в дома си. Официалната версия е самоубийство чрез изстрел в сърцето, но мнозина в страната смятат, че Аргело е убит.

Джо Меси
Меси има 36 победи и нито една загуба, когато изненадващо решава да сложи край на кариерата си и да се насочи към политиката.

През 2008 г. той решава да се кандидатира за Сената в щата Ню Йорк от Демократическата партия, но загуби изборите от републиканеца Майкъл Ранзенхофер.

В момента Джо е активен член на Демократическата партия.

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.