Начало Бокс Борислав Бояджиев: Момчетата водиха битка до последния гонг
0

Борислав Бояджиев: Момчетата водиха битка до последния гонг

Борислав Бояджиев: Момчетата водиха битка до последния гонг
0

Старши треньорът на националния ни тим по бокс за младежи Борислав Бояджиев изрази задоволството си от характера, който са проявили момчетата на Европейското първенство в Будва, Черна гора. Талантите ни спечелиха 4 медала, като Радослав Росенов (60 кг) и Уилиам Чолов (75 кг) стъпиха на върха на Стария континент, а с бронз се поздравиха Даниел Кирилов (57 кг) и Кирил Борисов (+92 кг). Това отреди четвърто място в класирането по медали на България.

„Турнирът беше много тежък, с изключително сериозна конкуренция. През миналата година нямаше толкова много участници на Европейското първенство заради коронавируса, но сега беше истинска битка, до последния гонг. Доволен съм от момчетата. Всички дадоха най-доброто от себе си. Нямаше нито един, който да се уплаши и да не се бие до последно. Дори тези, които загубиха, не отстъпиха нито за секунда. Някои от пораженията дойдоха с 2:3 гласа, в равностойни мачове, така че няма как да не съм доволен от влагането на момчетата”, коментира Бояджиев.

Той уточни, че Росенов и Чолов са преминали през сериозни препятствия, за да стигнат до златните медали. „Най-радващо е, че това са момчета с характер. Никой не се огъна. Не говоря за медалите, това е статистика. Тя не е толкова важна. Не си правя сметки предварително за някакво конкретно място. Радо и Уилиам минаха през трудности, за да стигнат до златните отличия. Накрая имаше и протест, но се радвам, че правдата възтържествува, защото всички видяха, че Росенов спечели финала”, анализира ситуацията Бояджиев.

Част от момчетата, които боксираха в Будва, предстои да преминат при мъжете, като специалистът гледа и към обозримото бъдеще. „Това състезание е крачка по пътя, не е крайна дестинация. Всеки един трябва да е наясно, че има още много какво да научи, да подобрява нещата, защото крайната цел е мъжкият бокс. Това е последно състезание на 5 от момчетата в тази възраст. Те преминават при мъжете. Готови са технически и ментално. Трябва да работят върху физика, техника, да се развиват и да надграждат, за да са конкурентни на международно ниво. Защото Париж е както близо, така и далеч. Въпрос на нагласа, подготовка и работа”, каза още Борислав Бояджиев.

Той благодари на ръководството на БФ Бокс и за бързата реакция при подаването на контестацията в Будва, която осигури златния медал на Радослав Росенов. Както и за добрите условия за подготовка, които бяха осигурени на националите ни. Те правиха и спаринги с мъжкия представителен тим, което също е оказало положително влияние.