Начало Бокс Кобрата: България е по-важна от парите

Кобрата: България е по-важна от парите

Кобрата: България е по-важна от парите
0

Боксьор номер едно на България – Кубрат Пулев даде интервю за реномираната руска медия „Чемпионат“.

Пулев разкри малко известни подробности от живота си, като сподели вижданията и очакванията си за своето професионално бъдеще.

Ето какво сподели Кобрата:

Разкажете как протича подготовката Ви за даден мач?
– Събуждам се, храня се, следва тренировка, възстановяваване, след това пак тренировка. През цялото време се старая да бъда изцяло фокусиран върху самата среща. Всяко мое действие е свързано с предстоящия мач, победата и противника. Така преминава един мой ден.

Успяхте ли да се възстановите от последната ви среща?
– Не мога кажа че се чувствах изморен след срещата с Дерек Чисора и че съм имал нужда от някакво специално възстановяване. Но да, определено успях да си почина.

Изиграхте всичките 12 рунда, след дълга игрова пауза.
– Да, срещу един, бих го нарекъл, агресивен противник, който не спираше със свойте провокации, но както казах и преди самия мач, аз смятам че съм доста класи над него и че категорично го показах. Не само че го надиграх, но може да кажем че не му оставих никакви шансове. В случая не ме притесняваше толкова голямата игрова пауза, която се получи преди мача, колкото самия залог в него. От тази гледна точка си беше предизвикателство. Вие знаете, че аз имам много по-високи цели – световната титла, и ако бях загубил от този противник, какво остава за по-нагоре? Това щеше да е показателно.

Вие се радвате на голям интерес от страна на феновете. Как гледате на цялото това внимание?
– Постоянно ме спират хора за автографи и снимки и сега е момента още веднъж да благодаря на абсолютно всички за тяхната подкрепа. Случвало се е фенове, на които им е неудобно, да ме питат: „Сигурно ви е омръзнало?“. Аз им отговарям, че имам енергия за абсолютно всички, не само за българите, но и за целия свят. Понякога имам чуството че времето няма да стигне за да обърна внимание на всички.

С Вашите победи правите България световна сила в бокса. Упорито отказвате да се състезавате под чужд флаг?
– Този въпрос никога не е стоял на дневен ред. Изключително се радвам че прославям името на България и българския флаг. За мен това е една уникална държава, която винаги ще обичам и ще е в сърцето ми. Тя е по-важна от парите. Изпитвам радост, когато си видя името в Топ 5 на най-добрите боксьори в тежка категория. Това е гордост и за мен самия. Но няма сила на този свят, която да ме накара да не си харесвам страната и да намразя българския народ.

Вие преминахте от аматьорски към професионален бокс. Сега зад вас стоят големи организации като компанията „Зауерланд“, или К2 на Кличко. Промоутърите ли се грижат за всичко?
– Всичко е силно казано. Все пак си зависи от спортиста. На това ниво е много важно да не се минава границата между бизнеса и спорта. Необходимо е да има промоутър, който да се грижи за организацията на подобно събитие, но не трябва да има задкулисни игри. Това е преди всичко спорт и така трябва да си остане. Боксът е сред най-мъжествените и красиви спортове, които изобщо съществуват.

Открихте официално своята боксова академия в София? Как вървят тренировките?
– В залата идват много добри момчета, мотивирани българчета, таланти, които искат да се научат и им личи че правят нещата с желание.

Как виждате тежката категория? Става все по-интересно. Тайсън Фюри детронира Кличко. От друга страна имаме състезатели като Вас, Дионтей Уайлдър, Антони Джошуа, Джоузеф Паркър…
– Тя винаги е била интересна, но да, смятам че в момента тежката категория е особено атрактивна.

Може ли да чуем Ваш коментар по случая „Поветкин“? Знаете, че руският боксьор се провали на допинг тест преди мача си със световния шампион Дионтей Уайлдър.
– Лично моето мнение беше, че Александър Поветкин щеше да го победи, макар и трудно, защото Уайлдър е също много добър боксьор. Но така се случиха обстоятелствата, че накрая този мач не се състоя.

Коментарът Ви за употребата на допинг в спорта?
– Доволен съм от едно. И това е, че се налага все по-строг контрол над употребата на непозволени вещества. Защото не е несправедливо да прекарвам по 4-5 месеца в тренировъчен режим, да се подготвям на пълни обороти. И накрая да изляза срещу някой, който се е напомпил за един месец, който е с повече въздух от мен и физически по-здрав. Просто това не е справедливо. Затова и съм за тези проверки. Също така трябва да има равноспоставеност за всички. Тук мога да дам за пример и ситуацията в която аз се намирах преди мача срещу Владимир Кличко. Тогава ме проверяваха горе-долу всяка седмица. Дебнеха ме навсякъде – ресторанти, кафета. Във всеки един момент бях под прицел на антидопинговата агенция. Същевременно той отказваше проверки през цялото време и мина такава едва след мача. Това не само че не е справедливо, но и не е и спортсменско. Не трябва да има двойни стандарти.

Как се чуствате като шампион на Европа в тежка категория?
– Аз вече съм бил европейски шампион, включително и за аматьори. При професионалиститите овакантих титлата, сега отново е в мен. Изпитвам едно познато, но много приятно чуство. Професионалният бокс на Старият континент е достатъчно развит и да притежаваш титлата е голям престиж.

Владимир Маргитин, „Чемпионат“

Остави твоят коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.