Начало Бокс Красимир Инински: Не трябва да позволяваме спортът да бъде спрян

Красимир Инински: Не трябва да позволяваме спортът да бъде спрян

Красимир Инински: Не трябва да позволяваме спортът да бъде спрян
0

Българска федерация по Бокс е поредната родна централа, която апелира да не се спира спорта в страната. Припомняме, че в понеделник министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предложи „спиране на всякакви колективни спортни мероприятия“ като противоепидимична мярка. Днес президентът на боксовата федерация Красимир Иниснки изрази сериозно безпокойството си от евентуалното приемате на забраната.

„Като човек на спорта съм съпричастен към усилията на здравните власти, както посочихме и в отвореното писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и министъра на спорта Красен Кралев – обръща се Инински в отворено писмо. – Спирането на всякакви състезания обаче ще бъде огромна грешка, която ще се отрази не само на спортистите, но у върху имиджа на държавата. От утре в София започва Европейски първенство за юноши и девойки, в което ще участват на 200 боксьори от 20 държави. Представете си какво би се получило при евентуална забрана на турнира или прекратяването му по средата. Това няма как да не се отрази, както имиджа на България, която се е доказала като превъзходен организатор на големи спортни събития, така и върху кариерите на тези млади спортисти. Само преди дни пък в Черна гора младежкият ни национален отбор постигна огромен успех, печелейки два златни, сребърен и два бронзови медала от европейското първенство в тази възрастова група, както и с бронз при девойките. Това означава, че спортът в Европа е жив“, добави още Инински.

Той посочи още, че спортистите са най-често тестваните и е доказано, че те са едни от най-здравите физически хора.

„Не трябва да позволяваме спортът да бъде спрян. Това са хора, които са изключително здрави. Виждате, че в другите европейски страни не се прибягва до тази крайна мярка. Ако това се случи тук, ние ще провалим една целева подготовка на елитните ни състезатели не само за лятната олимпиада в Токио догодина, но и за зимната в Пекин през 2022-ра. Всичко това и още много други аргументи сме поднесли на премиера Борисов и министрите Ангелов и Кралев в отвореното писмо“, завърши Инински.

В същото време и Българският олимпийски комитет (БОК) изцяло подкрепя „Отвореното писмо“ на повече от 20 спортни федерации, призоваващо правителството да не се блокира изцяло спортът заради пандемията от корона вирус.

„В момент, когато се очаква хората да бъдат задълго по домовете си, спортът е изключително нужен за поддържане на здравен и жизнен тонус в тези трудни времена. Писмото на федерациите гарантира спазването на всички медицински протоколи, заимствани от международните централи и съобразени с изискванията на противоепидемичните мерки у нас. Убедени сме също така, че след края на здравната криза, спортът ще бъде най-ефективното и бързо средство за завръщане към нормалния ритъм на живот и преодоляването на последиците“, посочват от БОК.