Начало Бокс МОК изхвърли ИБА от олимпийското движение, но гарантира мястото на бокса за Игрите през 2028 година

МОК изхвърли ИБА от олимпийското движение, но гарантира мястото на бокса за Игрите през 2028 година

МОК изхвърли ИБА от олимпийското движение, но гарантира мястото на бокса за Игрите през 2028 година
0

Международният олимпийски комитет (МОК) изключи от структурите си Международната боксова асоциация (ИБА).

Решението бе гласувано с почти пълно единодушие на проведената в Мумбай 140-а сесия на МОК. В подкрепа на решението гласуваха 69 делегати, един бе против, а десет се въздържаха.

В началото на месеца Изпълнителното бюро на МОК даде препоръка ИБА да бъде извадена от структурите на МОК заради продължаващите проблеми с управлението на боксовата организация. Те датират от 2017 година, когато Международната боксова асоциация реши да отстрани от поста на президент Чин Куо У. Китаецът се ползваше с отлична репутация в Международния олимпийски комитет, на който бе дългогодишен член. През 2018 година ИБА избра за свой президент узбека Гафур Рахимов, който е свързван с трафик на хероин и организирана престъпност. През 2020 година Рахимов бе заменен от руския олигарх Умар Кремльов, като и двата избора предизвикаха сериозно неодобрение от страна на олимпийското движение.

Въпреки отстраняването на ИБА, мястото на бокса в програмата на Олимпийските игри на този етап не е застрашено, увериха от МОК. Белгиецът Кристоф де Кепер, който е член на Изпълнителното бюро на МОК, каза по време на сесията, че може да гарантира, че спортът ще остане в програмата на Игрите в Лос Анджелис през 2028 година. Много е вероятно обаче отново МОК да се заеме с организацията на квалификации, както бе за Олимпийски игри в Токио 2020 и както е за предстоящите Игри в Париж 2024. По всяка вероятност основаната наскоро федерация Световен бокс (World Boxing), зад която застанаха САЩ, Великобритания, Нидерландия и Швейцария, ще се опита да заеме нишата, която се отваря след отстраняването на ИБА.

тагове: