Начало Бокс Полицаят, който победи Усик и Уайлдър (ВИДЕО)

Полицаят, който победи Усик и Уайлдър (ВИДЕО)

Полицаят, който победи Усик и Уайлдър (ВИДЕО)
0

Това е една от онези истории тип „Ами ако нещата се бяха развили по-различно“. Тип „Какво ли щеше да бъде“ и каквото друго подобно се сетите. Тук не става въпрос за величие и слава, а за това какво можеше да наблюдаваме.

Предполагам малцина са чували името Клементе Русо. Италиански боксьор при аматьорите, който можеше да е следващата наистина голяма звезда на при професионалистите.

Роден през 1982 г., италианецът е двукратен световен шампион, участва на четири Олимпийски игри и печели два сребърни медала от Пекин (2008 г.) и Лондон (2012 г.).

Върхът в кариерата му е именно през 2008 г., когато достига финал в тежката категория. По пътя си елиминира Олександър Усик и Дионтей Уайлдър – бъдещи световни шампиони и милионери в професионалния бокс. На финалът обаче губи от руснакът Рахим Чахиев и мечтата му за олимпийско злато търпи нов крах. Ето какво си спомня „Бронзовия бомбардировач“ за Игрите в Пекин.

„Сърцето ми бе разбито, когато загубих полуфинала. Може да тренираш здраво четири години, но когато дойде време за големия танц разбираш, че съдбата ти не зависи от теб“.

Четири години по-късно Усик взима своя реванш в Лондон, побеждавайки Русо в последния мач. В Рио де Жанейро следва нов неуспех и този път дори не се качва на почетната стълбичка.

Можеше ли обаче Русо да направи солидна кариера при професионалистите, имайки предвид солидния опит и успехи при аматьорите? Ето мнението на британеца Дани Прайс, който губи от Клементе на световното през 2007-ма в Чикаго.

„Той не беше технически надарен или пък особено привлекателен за гледане, но беше супер ефективен в това, което правеше“, разказва Прайс пред Sky Sports.

„Пазеше се много добре. Беше по-нисък от повечето боксьори в дивизията и когато се навеждаше беше невъзможно да го удариш. Но компенсираше ръста си с бързи рефлекси, тежки крошета и много клинчове.

„Не удряше силно, но беше много крив противник. Пускаше удари от различни ъгли. Беше необикновен боксьор.

„Спомням си, че всеки път когато правех нещо добро, той се вкопчваше в клинч и прекъсваше ритъма ми. С другите момчета го наблюдавахме и се питахме „Как изобщо печели“?

Изненадан ли е бил Прайс, когато италианската машина побеждава Уайлдър и Усик през следващата година?

„Не, Уайлдър никога не е бил добър боксьор, той просто удряше силно. Усик беше далеч по-качествен боец, но и той не можеше да го удари. Ако Русо и Уайлдър се бяха били 10 пъти, Русо щеше да спечели 10 пъти“, добавя бившият национал на Великобритания.

Дали Русо щеше да се превърне в страшилище и хегемон при професионалистите… никой не може да каже. Двете дисциплини са адски различни и не всеки успешен аматьор успява да пренесе качествата си при професионалистите.

Вместо между въжетата, Русо изкарва прехраната си като полицай и заедно с Роберто Камареле са едни от най-обичаните карабинери на Апенинския полуостров.

Догодина Русо може да пренапише историята на бокса, превръщайки се в първия боксьор участвал на 5 поредни Олимпийски игри. През март ветеранът трябваше да участва на квалификациите в Лондон, но стомашно неразположение му попречи да пътува за Лондон малко преди турнирът да бъде прекратен заради коронавирус пандемията.